23 / 04 / 2024

Faiz indirimi sonrası konut kredi faizleri düşecek mi?

Faiz indirimi sonrası konut kredi faizleri düşecek mi?

Merkez Bankası faizlerde 425 puanlık indirime giderek politika faizini yüzde 19,75 seviyesine indirdi. Faiz indiriminin ardından gözler kredi faizlerine çevrildi. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. 4.5 yıl sonra Merkez Bankası faizlerde 425 puanlık indirime gitti. Bankaların fonladığı politika faizi yüzde 24'ten yüzde 19,75 seviyesine indirildi. Faiz indiriminden sonra vatandaşlar tüm kredi gruplarında indirim bekliyor.En son Akbank 5-10 vadeli konut kredisinde fazileri 1,49!a indirdiğini duyurmuştu. 

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre, özellikle konut ve otomotiv sektörü gibi çok sayıda sektörün heyecanla beklediği indirim kararı sonrası bankaların da mevcut kredi oranlarında tek tek indirime gitmesi bekleniyor. 2018 yılı Eylül ayında Merkez Bankası faizi 625 baz puan artırarak 24,00 puana çıkarmıştı.Bu durum konut kredilerinde faiz oranları da yüzde 3 seviyesine kadar çıkarmıştı.

Akbank piyasada konut tarafında en düşük faiz oranını uyguluyor. 100 bin TL'lik bir konut kredisinde 120 ay vade sonunda ödenecek  217 bin TL ödenecek. Bu rakam en yüksek konuttaki en yüksek faiz oranında ise 350 bin TL'ye yaklaşıyor. Bu durumda 100 bin TL'ye en düşük oranda 117 bin en yüksek oranda ise 250 bin TL faiz ödenmesi anlamına geliyor. 

Haziran ayında kamu bankalarının konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için sunduğu "Enflasyona Endeksli Konut Kredisi" ürünü piyasa çıkarmıştı. Daha sonra Akbank'tan konut kredi faizlerine yönelik indirim kararı geldi. Bankanın açıklamasına göre 5 ile 10 yıl vade aralığındaki konut kredisi faiz oranını yüzde 1,49'a düşürüldü.


Halkbank da Enflasyona Endeksli Konut Kredisi ile 120 aya kadar vade seçeneği sunuyor. Bu krediyle enflasyon geriledikçe taksit tutarları da düşecek. Halkbank'ın kredisinde faiz oranları, müşteri tercihine göre her 6 ya da 12 ayda bir otomatik güncellenecek. 

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Müşterilerimizin uygun koşullarıyla konut taleplerini öne çekmesini amaçladığımız Enflasyona Endeksli Konut Kredisi ürünümüzle müşterilerimize ve ekonomimize destek olmaya devam etmekteyiz. Elbirliği yaptığımız ölçüde ekonomimiz daha da iyiye gidecek, doğru yatırımları doğru zamanda yapanlar ekonomimiz güçlendikçe daha fazla kazanacaktır" dedi.

VakıfBank'ın açıkalmasına göre; ev sahibi olmak isteyenler, ürün kapsamında iki farklı faiz uygulamasından yararlanabiliyor. Kredi paketinin ilk alternatifinde, önce sabit sonrasında değişken faiz oranı uygulanırken; ikinci alternatifinde ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranına bankanın sözleşmede belirlenen marj oranını eklemesiyle belirlenecek olan 'değişken faiz oranıyla' kredi kullanılabilecek.

Yüksek faiz oranları nedeniyle Türkiye'de konut satışları 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında azalarak 61 bin 355 oldu. 


Konut kredisi faiz oranı yüzde 1,49'a indi!
 


Geri Dön