04 / 05 / 2024

Faiz oranları 4 senenin zirvesini gördü! Böyle giderse...

Faiz oranları 4 senenin zirvesini gördü! Böyle giderse...

Faizler son 4 senenin zirvesine otururken şirketlerin finansmana ulaşımı giderek zorlaşıyor. Orta ve uzun vadede risk almak istemeyen bankalar, faizlerin yüzde 55'lere ulaştığı rotatif adı verilen kredileri tercih ediyor.



Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 7 aydır yüzde 14'de sabit tutarken, ekonomi yönetiminin kur, cari açık ve enflasyonu yavaşlatmak için devreye aldığı faiz dışı sıkılaştırıcı tedbirler, piyasa faizlerinin hızla yükselişe geçmesine sebebiyet verdi. TCMB verilerine göre, ortalama ticari kredi faizleri geçen hafta yüzde 29.74'e çıkarak son 4 senenin zirvesine yerleşti.

Bankalarda Temmuz depremi! Ziraat, İş Bankası, Yapı Kredi, Halkbank, Akbank, ING tek tek duyurdu! Hemen bakın!Faiz indirimlerinin başladığı Eylül 2021 öncesinde ticari kredisi faizleri yüzde 21 oranlarındaydı. Söz konusu 11 ayda ticari kredisi faizlerinde 850 baz puana yakın artış yaşandı. Üstelik bu oran ağırlıklı ortalamaları belirtirken, pek çok şirket bu oranın çok daha üstünde kredi faizleriyle karşılaşıyor. Faiz ortalamasını, halen yüzde 17 ve 18'lerde fiyatlama yapan fakat limiti olan müşterilerin dahi kredi kullanamadığı kamu bankaları düşürüyor. Piyasanın gerçekleri ortalama faizlerin yüzde 50'lerde olduğunu gözler önüne seriyor.

İşte diğer ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön