23 / 04 / 2024

Faiz yükselse de konutta talep hız kesmiyor!

Faiz yükselse de konutta talep hız kesmiyor!

Finans piyasalarındaki dalgalanmaya rağmen konut piyasası hız kesmiyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz alım programını sonlandıracağı sinyalleri ve Suriye gerginliği her alanda olduğu gibi gayrimenkul cephesinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu...



Finans piyasalarındaki dalgalanmaya rağmen konut piyasası hız kesmiyor. ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz alım programını sonlandıracağı sinyalleri ve Suriye gerginliği her alanda olduğu gibi gayrimenkul cephesinde de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Konut kredisi faizleri yeniden yüzde l'lere dayanırken bu kadar kısa sürede yaşanan hızlı tırmanışın konut satışlarına da olumsuz etki edeceğinden korkuluyordu.

TÜKETİCİ KONUTTA FRENE BASMADI
Ancak rakamlar tüketicilerin konut kredilerine talebinin bir miktar azaldığını ancak frene basmadığını gösteriyor. Merkez Bankası verilerine göre 2013 yılbaşında 60.3 milyar lira olan 5 yıldan uzun konut kredisi stokumuz, ağustos ayı sonunda 72.7 milyar liraya ulaştı. 1 yıl ile 5 yıl arasındaki kredilerde ise yılbaşında 18.9 milyar lira olan stok ise 23 milyar liraya çıktı.
Bankacılar faizlerdeki yükselişin etkisi ile 'kısa vadede' konut talebinde düşüş beklese de orta ve uzun vadede talebin seyrini tüketici güveninin belirleyeceğini söylüyor.
ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, "Orta ve uzun vadedeki konut kredisi talebinin seyrini belirleyecek olan önemli göstergelerin başında ekonomik istikrara ilişkin algı ve bu bağlamda tüketici güveni olacak" diye konuştu.
Gayrimenkul sektörü 2013 yılının ilk yarısında yüzde 0.64'leri gören konut kredisi faizleri ile 'en iyi' dönemini yaşamıştı.


KONUTTA İstanbul'un mega projeleri ilgi görüyor Barbaros Uygun, istanbul'da 3'üncü köprü projesi, metrobüs, Gebze Yalova otoban projesi, Kartal kentsel dönüşümü,  Marmaray  projesiyle ve artan raylı sistemlerle birlikte Kartal, Çekmeköy, Taşdelen, Esenyurt, Tuzla, Beylikdüzü gibi bölgelerdeki kredi talebinin daha fazla olduğunu belirtti. Uygun, ilk 6 aylık verilere bakıldığında istanbul'un dışında konut kredisi talebi anlamında Hatay, Gaziantep, Kayseri, Konya illerinin atakta olduğuna da dikkat çekti.

'BU AY YENİ PROJELERİN LANSMANI YAPILACAK SATIŞLARIN HIZLANMASINI BEKLİYORUZ'
Kredi faiz oranlarındaki artışı kabul edilebilir olarak gördüklerini ifade eden Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, eylül ayında başlayacak konut proje lansmanları sonrasında piyasanın daha da hareketleneceğini söyledi.


Habertürk

Geri Dön