20 / 04 / 2024

Faize hiç dokunulmasa dolar kuru ne olurdu?

Faize hiç dokunulmasa dolar kuru ne olurdu?

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Baknası'nın hiç faiz indirimi yapmamış olması durumunda dolar kuru ve enflasyonun nasıl bir noktada olacağını açıkladı.



Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'den yüzde 13'e düşürmesine piyasanın verdiği tepkiyi "işkence altındaki insanın tepkisizleşmesine ve tepki vermeden ölmesine" benzeten Ekonomist Mahfi Eğilmez, politika faizinin yüzde 19 civarındayken hiç değiştirilmemiş olması senaryosunda enflasyonun yüzde 25'lerde kalacağını, dolar kurunun ise 11,5 ile 12 TL arasında olacağını söyledi.

Enflasyon yüzde 25 olurdu

Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Eğilmez ekonomi ile ilgisi olmayan bazı risklerin ve Türkiye'nin ithalata dayalı üretim yapan bir ülke olmasının da enflasyonu yükselttiğine ve pek çok etkenin de kura etki ettiğine işaret etti. Eğilmez S400 konusu gibi ekonomiyle ilgisiz pek çok konunun riskleri artırdığına ve kuru yükselttiğini belirterek, risk havuzuna sürekli yeni konuların eklendiğini söyledi. Eğilmez, "Biz ithalatçıyız. İthalat yapıp ona göre üretim yapan bir ülkeyiz. Dış borcumuz 450 milyar dolar. Bunları bindirdiğiniz zaman bizim maliyetler alıyor gidiyor, enflasyon oluyor. Bu çok net. Bizde faiz olayı enflasyon ile mücadele için değil. Bu çok enteresan" diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön