19 / 04 / 2024

Faizlerdeki gerileme inşaat sektörüne güveni artırdı!

Faizlerdeki gerileme inşaat sektörüne güveni artırdı!

TCMB'nin temmuzda faizleri düşürmesiyle konut faizlerinde görülen gerileme inşaat sektöründe güven artışını beraberinde getirdi. Temmuzdan bu yana yüzde 15 artan "İnşaat Sektörü Güven Endeksi", eylülde 60,1 ile 13 ayın zirvesine çıktı. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirimiyle temmuzda İnşaat Sektörü Güven Endeksi 52,4 seviyesine ulaştı. Faiz oranlarının düşmesiyle, kamu bankaları başta olmak üzere birçok banka ağustos başında konut faizlerini düşürdü. Faizlerde yaşanan gerileme inşaat sektörü hareketlendirdi. Bu durum, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan İnşaat Sektörü Güven Endeksi'ne de yansıdı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mayıs ayında yüzde 50'nin altına kadar düşen endeks, temmuzda 52,4'ü, ağustosta 55,5'i, bu ay 13 ayın en yüksek seviyesi olan 60,1'i gördü. Endekste, faiz indiriminin başladığı temmuzdan bu yana yüzde 15 yükseldi.

TCMB, temmuz ayındaki faiz indirimiyle bu ay da politika faizini 325 baz puan indirerek yüzde 16,5'e çekmişti. Bu indirim ile gelecek dönemde sektöre yansıyacak.

- "Güven ortamı geliştirilirse sektördeki hareketlilik sürer"

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, faiz indiriminin inşaat sektörü finansman koşullarında kısmen iyileştiğini açıkladı. Gelecek dönemde ekonomide ve sektörde kalıcı toparlanmasıyla endeksin yeniden geçen yılın temmuz ayındaki 77,1 ve ocak ayındaki 87 seviyelerine ulaşabileceğini ifade eden Yenigün, şunları söyledi:

"Hükümetimiz ekonominin canlandırılması için son dönemde yeni adımlar atmaktadır. Sektördeki hareketlenmenin piyasalarda güven ortamının geliştirilmesi halinde artarak sürmesini bekliyoruz. Bunun için ekonomimizin temel kırılganlıklarının azaltılması için yapılacak çalışmalar da önem taşımakta olup, iş dünyası olarak önümüzdeki ay açıklanacak 2020-2022 Orta Vadeli Ekonomik Program'da ortaya konacak hedefleri ve akabinde atılacak adımları bekliyoruz."

"Faizlerdeki düşüş olumlu yansımalarını gösterdi"

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu ise konutun inşaat sektörünün en önemli imkanlardan biri olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında oluşan yükseliş ve enflasyon oranlarındaki artışın konut sektörüne sirayet ettiğini ve satışların düştüğünü ifade eden Koloğlu, "Buna karşın Türkiye genelinde özel sektör konut yatırımları ve kentsel dönüşüm projeleri hızla sürüyor. Hükümetimizin konuyu sahiplenmesiyle konut faizleri ağustostan itibaren kademeli olarak düştü. Faizlerdeki düşüşün olumlu yansımalarının sektörde hemen kendini göstermeye başladığını görüyoruz." dedi.

Kamu bankaları gibi özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1 seviyelerine getirmesiyle sektörde yaşanan hareketliliğin artış göstererek tüm ekonomiye yansıyacağını söyleyen Koloğlu, konut talebinin, uygulanan satış, kredi ve faiz kampanyalarıyla gelecek dönemde de yükseleceğini kaydetti. Koloğlu, "Hükümetimizin yapısal reformları ve yatırımları teşvik edici politikaları sürdürmesi durumunda inşaat sektörünün yeniden büyüme trendine gireceğini öngörüyoruz." dedi.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi'nde 2018-2019 yıllarıyla ilgili değerler şu şekilde:

 İnşaat Sektörü Güven Endeksi
Aylar20182019
Ocak87,056,7
Şubat83,851,8
Mart78,954,1
Nisan78,853,9
Mayıs77,249,8
Haziran75,350,4
Temmuz77,152,4
Ağustos68,855,5
Eylül57,360,1
Ekim58,7-
Kasım56,6-
Aralık55,4-

 


Geri Dön