26 / 04 / 2024

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı konut satışı verilerine göre Türkiye'de 122 bin 882 daire sahiplerine buldu. İnşaat temsilcileri "Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak" diye açıklama yaptı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Konut satışları 2017 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azalarak 122 bin 882 oldu. Bu durumu Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala ve Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü yorumladı. İşte detaylar...
 

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

 

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

 

"Ülkemiz yabancı yatırımcı için hala cazip bir pazar"

 

Tamer Özyurt "Geçtiğimiz ay konut satış rakamları açıkladığında;konutta üçüncü seferberlik kampanyası’nın etkisiyle satışların rekor sevide geldiğini söylemiştik. Kampanyaların sona ermesinin etkisiyle ekimde gerçekleşen yüzde 5,7’lik düşüşü normal kabul etmek lazım" dedi.  Özyurt sözlerine şöyle devam etti;  "Yabancılara yapılan konut satışlarının ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,9 artarak 2 bin 677 olduğunu görüyoruz. Bunda en büyük etken Körfez bölgesinde huzur ve istikrar bozuldukça güvenli bölge olan Türkiye’ye ilgi artıyor olması. Türkiye yabancı yatırımcı için hala cazip vegüvenilir bir pazar, rakamlar bize bunu söylüyor."

 

 

Ertuğrul Yavuz Pala / Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:

 

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

 

"Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracaktır"

 

Ertuğrul Yavuz Pala" İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı. Eylülde bu desteğin rüzgarı hakimdi ve rekor denebilecek rakamlar ortaya çıkmıştı. Desteklerin sona ermesi, ekim satışlarına düşüş olarak yansıdı. Ancak konut, her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir liman, bunu bilen yatırımcı günlük hareketlenmelerin sonuçlarına göre değil, bu bilinçle yatırımını yapıyor. " dedi 

 

Gayrimenkul sektörü yatırımlarına hız kesmiyor

 

Pala sözlerine şöyle devam etti;  "Gayrimenkul ve inşaat sektörü dış politikada yaşanan siyasi gerilimlere rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kredi faizlerinde de düşüş olursa bu durum satışlarda ciddi artışa sebep olacaktır. Faiz oranlarının düşmesi ve buna bağlı olarak konutta kredi kullanım oranının artması toplam konut satışlarını da ciddi şekilde artıracaktır."

 

 

Şenol Üçüncü / Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi:

 

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

 

“Sektöre verilen destekler aralıksız devam etmeli”

 

Şenol Üçüncü "Eylül ayında rekor denecek seviyede gelen konut satış rakamlarının ardından, satışlardaki yüzde 5,7’lik azalış düşüş gibi görünse de ekonomi içinde birtakım dalgalanmaların olmasını normal karşılamak gerekir. Bizler önümüzdeki yılın sektör açısından hareketli geçeceğini söyleyebiliriz. Konut sektörü daha uzun yıllar üretmeye ve istihdam sağlamaya devam edecek. Yüksek prim getirisine sahip olan gayrimenkul sektörü, en iyi yatırım aracı "dedi. 

 

Devlet desteği önemli

 

Üçüncü sözlerine şöyle devam etti; "İnşatta KDV oranının ve tapu işlemleri üzerinden alınan harçların düşürülmesi gibi uygulamalar sektöre ciddi ivme katmıştı, yatırımların hız kesmemesi için ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün devlet tarafından desteklenmeye devam edilmesi en önemli konuların başında geliyor."

 

 

Faizlerdeki olası bir düşüş satışları daha da artıracak!

 

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de ekim ayı konut satış rakamlarında bir önceki yıla göre küçük de olsa azalma yaşandığına işaret ederek, "TÜİK'in açıkladığı rakamlar, inşaat sektöründe dövizdeki dalgalanmaların da etkisiyle yükselen maliyetlerin konut satış fiyatlarına yansıması, banka konut kredi faizlerinin beklenenden daha yüksek olması konut satışlarında bir miktar etkili olduğunu gösteriyor." dedi.

Konut satışlarında bir miktar düşüş gözlense de sektörel açıdan olumlu yönde yükselme gösteren detayların olduğuna dikkati çeken Demir, şöyle devam etti:

"Örneğin, konut satışlarında Türkiye genelinde önceki yılın aynı ayına göre sıfır konut satışı yüzde 2,6 artış yaşanmış. Bu da bize gayrimenkul sektöründe hareketliliğin ekim ve kasım ayında da devam ettiğini gösteriyor. Bu gayrimenkul sektörü açısından olumlu bir gelişme. Ayrıca, TÜİK rakamları geçtiğimiz aylarda biraz durgun seyreden yabancıya konut satışında da artış olduğunu ortaya koydu. İnşaat ve gayrimenkul sektörü açısından bu da olumlu bir gösterge. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere Güney Kore ve Avrupa ülkelerinde çalışan vatandaşlarımızın da Türkiye'deki projelere olan ilgisinin ve güvenin devam ediyor olması sektör açısından sevindirici.

Ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul ve inşaat sektörünün temsilcileri olarak bizler, içerisinde bulunduğumuz kampanya döneminde üzerimize düşen vazifemizi yaparak ekonomimizin var olan canlılığını zirveye taşıma yönündeki gayretlerimize devam edeceğiz. Sektörümüz, her zamanki gibi en güvenilir ve kazançlı yatırım aracı olmayı sürdürecektir."


Geri Dön