20 / 04 / 2024

Fatih Ayvansaray'da yenileme projelerine başlandı!

Fatih Ayvansaray'da yenileme projelerine başlandı!

Ayvansaray Toklu Dede semtindeki metruk ahşap evlerin yerine aynı mimaride yeni evler yapılacak. Fatih Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek proje 30 milyon liraya mal olacak



Ayvansaray Toklu Dede semtindeki metruk ahşap evlerin yerine aynı mimaride yeni evler yapılacak. Fatih Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek proje 30 milyon liraya mal olacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihî Yarımada içinde yer alan Fatih'in, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti. İlçedeki sivil mimarî örnekleri ve anıt eserlerin tarih ve kültür mozaiği konumunda olduğunu kaydeden Demir, gerçekleştirilecek projelerle tarihî semtin Osmanlı dönemindeki doku ve görüntüsüne kavuşacağını söyledi.Fatih Belediyesi tarafından Osmanlı Türk mimarisinin en gözde örneklerinin bulunduğu ve 'Türk Mahallesi' olarak adlandırılan Ayvansaray Toklu Dede semtindeki metruk ahşap evlerin yerine aynı mimaride yeni evler yapılacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihî Yarımada içinde yer alan Fatih'in, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti. İlçedeki sivil mimarlık örnekleri ve anıt eserlerin tarih ve kültür mozaiği konumunda olduğunu kaydeden Demir, ilçenin tarihî ve kültürel dokusuyla Türkiye ve tüm dünya için geçmişten günümüze uzanan eşsiz bir mirasa sahip olduğunu vurguladı.

Demir, ancak bu tarihî ve kültürel dokunun, parsel büyüklüklerinin çarpıklığı, çok paydaşlılık, proje oluşturmakta ve fonksiyon vermekte karşılaşılan zorluklar gibi nedenlerle gerçek sahipleri tarafından uzun yıllardır ilgisiz bırakıldığını, bakımsızlık nedeniyle gelişimini ve değişimini tamamlayamadığını aktardı. Bu bölgelerin, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı gibi İstanbul'un merkezinde çöküntü ve enkaz alanları oluşturduğunu bildiren Demir, şunları söyledi:

"Burası Haliç surları ile kara surlarının tam birleştiği yer: Fatih'in en uç noktası. Tarih boyunca da önemli bir yer olmuş. Blaherne Sarayı burada. Onun bir parçası sayılır, onun tam bahçesi gibi duruyor, yanında yine Ayazma var. Turistlerin önem verdiği, turistlerin hl gelip gittiği bir Ayazma. Bu Ayazma'ya turistler geliyor. Üst tarafında Anemas Zindanları var. Bu güzergh bizim için önemli bir turizm yeri. Bu güzerghın gerçek değerini bulması için mutlaka yenileme çalışması yapılmalı. Bu bölgede bulunan Emir Buhari Tekkesi Mescidi'nin restorasyonunu bitirdik. Klasik Osmanlı Türk mimarisinin en gözde örnekleri burada. Onun için buraya Ayvansaray Türk Mahallesi diyoruz. Her şeye rağmen kendini muhafaza edebilmiş ve bugünlere ulaşmış tarihî eserler."

Bu sebeplerle bölgenin Ayvansaray Türk Mahallesi yenileme alanı ilan edildiğini, 2006 yılından bu yana projeyle ilgilendiklerini ifade eden Demir, şu bilgileri verdi: "Yenileme alanında toplam 69 parsel bulunuyor. Bu parsellerden 4'ü anıt eser, 15 tanesi ise sivil mimarlık örneği, yani tarihî eser. Bunlar koruma altına alındı. Mahallede 81 aile yaşıyor. Toplam 149 hissedar bulunuyor. Buradaki evlerin yıkımına başladık. Yıkılan evlerin yerine yapacağımız evler tamamen Osmanlı Türk mimarisi örneği olacak. Kendine özgü küçük bir mahalle olacak. 2013 yılının sonunda bu projenin tamamlanmasını amaçlıyoruz. Proje bütçesi yaklaşık 30 milyon lira."

Demir, bir yandan uygulama projeleri hazırlanırken bir yandan da hak sahipleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildirerek, "Ayrıca alanda toplam 30 hanenin kiracı olduğu tespit edildi. Kiracılarımızın peşinatsız ve 15 yıl vadeli olmak üzere konut edinebilmeleri için  TOKİ  ile görüşmelerimiz devam ediyor. Konu ile ilgili kiracılara bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kiracıların tahliyesi bayramdan sonra başlayacak.'' diye konuştu.

Projeye göre 48 konut, 5 adet ticari dükkan, 1 otel, 2 butik otel, 1 kat otoparkı ve 1 sosyal tesis yapılmasının planlandığını bildiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihi eserlerin bizden sonraki kuşaklara aktarılmasında sıkıntılar yaşanabilecek bir bölge. Bu yüzden alanda bulunan anıt eserlerin restore edilmesi ve bu yapıların hayata kazandırılması için çalışmalara başladık. Bu projeyi yaparak, hayal ettiğimiz şehri kurmuş oluyoruz, tarihî eserlerin restorasyonunu yapmış oluyoruz ve bölgeyi tam yaşanabilir sosyal donatıları mükemmel hale getiriyoruz. Mülk sahiplerinin imkanlarıyla yapamayacakları bir avantaj sağlıyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede oturan insanların yaşam standartları yükselecek. Dünya mirası ve yaşayan kültür korunacak. Tarihî dokunun ve şehrin özgün kimliğinin sürdürebilirliği sağlanacak ve fiziksel çöküş durdurulacak."

Zaman


Geri Dön