25 / 04 / 2024

Fatih'teki metruk binalar bir bir yokoluyor

Fatih'teki metruk binalar bir bir yokoluyor

Yüzlerce ahşap binanın bulunduğu Fatih'te son bir ayda 10'un üzerinde metruk binada yangın çıktı. Fatihliler'in yüreğini ağzına getiren binalar ne yıkılıyor ne restore ediliyor



Kaderine terk edilmiş, tinercilerin mesken tuttuğu, yıkık dökük binalar, megakentin dört bir yanında tehlike saçıyor. Pislik yuvasına dönüşmüş, evsizlerin ve madde bağımlıların barındğı bu binalar, ufak bir kıvılcımla ateş topuna dönüşüyor. Tıpkı İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden Fatih'te olduğu gibi.

Tehlike arz ediyor
İlçede, son günlerde ard arda metruk evlerde çıkan yangınlar kafalarda soru işaretleri bırakırken, vatandaşların da can güvenliğini tehlikeye atıyor. Fatih'te son bir ay içinde yanarak kül olan metruk ev sayısı 10'u geçti. Geçtiğimiz Pazartesi günü Yedikule'de kullanılmayan 3 katlı ahşap bina, bilinmeyen bir nedenle yanarak kül oldu. Yangını, tinercilerin çıkarttığı iddia edilirken, önceki gün de Balat'ta 7 öksüz kardeşin kaldığı tarihi ahşap bina, alevlere teslim oldu.

Özellikle, Fatih, Beyoğlu ve Bakırköy gibi ilçelerde yoğun olan metruk binalar, hem görüntü kirliliğine yol açarken, hem de vatandaşların güvenliğini tehdit ediyor. Bazı semtlerde, bu şekilde yüzlerce eski bina bulunuyor. Ancak vatandaşın tepesine çökmek üzere olan bu binalar, bürokratik engellerden dolayı restore ettirilemediği gibi, yıkımınada izin verilmiyor. Tarihi eser niteliği olduğu için yıkılamayan bu evlere, onarım için tek çivi bile çakılmıyor. Çok eski ve bakımsız oldukları için bu binalarda aileler barınamıyor. Daha çok evsizlerin ve tinercilerin mesken tuttuğu ahşap binalar, mezbeleliğe dönmüş durumda.

Yetkililer ilgisiz
Tincercilerin mekanı haline gelen metruk evler, bir bir yıkılırken, çoğu da çıkan yangınla tamamen yok oluyor. Özellikle Fatih'te yaşayan vatandaşlar, bölgede bu türlü çok sayıda eski bina bulunulduğunu, ancak yıkımına izin verilmediğini belirtiyor.

Metruk binaların yarattığı tehlikenin ortadan kaldırılması için başta belediye olmak üzere pekçok kuruma başvurduklarını belirten Fatihliler, yetkililerin ilgisizliğinden yakınıyor.
Gazete Habertürk


Geri Dön