26 / 04 / 2024

Fatih'teki tarihi kapı karakolu yıkılıyor!

Fatih'teki tarihi kapı karakolu yıkılıyor!

Fatih’teki Mevlanakapı’nın girişine Sultan 2’nci Mahmud döneminde yaptırılan kapı karakolunun yıkımı için çalışmalara başlandı.



İstanbul Fatih’te bulunan Mevlanakapı’nın girişine Sultan 2’nci Mahmud döneminde yaptırılan kapı karakolunun yıkımı için talepte bulunuldu. İş makinesi tarihi yapının bir duvarını yıktıktan sonra mahallelinin tepkisi üzerine bölgeyi terk etti. İstanbul 4 No’lu Koruma Kurulu yıkıma başladı.

Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre; Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasından sonra İstanbul’un asayişi, yeni kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye’nin en büyük kumandanı olan seraskere gönderildi. Islahat hareketleri kapsamında şehrin bazı yerlerine kolluk kuvvetleri gönderildi. Sultan 2’nci Mahmud döneminde tarihi sur kapılarının hepsinin iç tarafına fermanla polis karakolları yaptırıldı. Bu zamana kadar çok sayıda kapı karakolu yol genişletme ya da konut alanı açmak için yıkılıp yok edildi. Ayakapı, Cibalikapı polis karakolu ile Mevlanakapı’daki karakol binası günümüze kadar ayakta kalmayı başardı.

KURUL SORUŞTURUYOR

Mevlanakapı karakol binası uzun zamandır kaderine bırakılan, içi mezbeleye dönmüştü. Depo olarak da kullanılan ve üstüne eklemeler yapılan tarihi bina 28 Eylül’de gece yarısı iş makinesi ile yıkıldı. İş makinası gece 23.00 sırasında tarihi yapının bir duvarını yıkarken mahalleli iş makinesine tepki gösterip durdurdu. İstanbul Arkeoloji Müzesi ve İstanbul 4 No’lu Koruma Kurulu’na ertesi gün şikâyet etti. Koruma Kurulu soruşturmlara başladı. Mahalleli yıkımın Fatih Belediyesi tarafından yapılmak istendiğini belirtti.

BELEDİYE: İLGİMİZ YOK

Karakolun olduğu Mevlana Caddesi 23 parsel imar planlarında tescilli yapı olarak belirlenemiyor. Oysa Koruma Kurulu kararlarında bina 2863 sayılı yasa kapsamında tescilli. Koruma imar planına tescilin işlenmemiş olması mahalleli tarafından büyük tepkiye neden oldu. Fatih Belediyesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yıkımın kurumumuzla hiçbir ilgisi yok. Durumu önceki gün 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na bildirdik. Şikâyetimizi yaptık. Sorumlular hakkında işlem yapılmasını istedik. Tarihi binanın etrafını geçtiğimiz pazartesi günü demir panellerle kapatarak koruma altına aldık. Tarihi yapıyla ilgili restorasyon proje çalışmaları devam ediyor.”

‘OSMANLI’NIN İZLERİ SİLİNİYOR’

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin şu açıklamalarda bulundu: “Birileri buradan nasıl bir tasarruf umuyor bilmiyorum. Ama şehrin tarihi kimliği hiç umurlarında değil. Şimdilik sadece Ayakapı ve Cibalikapı karakolları kaldı. Silivrikapı karakolu da geçen yıllarda yol genişletilmesi bahanesiyle yıkılmıştı. Birileri şehrimizin Osmanlı kimliğini göz göre göre yok ediyor. Koruma Kurulları sadece karar alabiliyor. Kurulların arazi teşkilatı yok. Yaptırım gücü yok.”


Geri Dön