25 / 04 / 2024

Fehmi Demirten: Denizli'de her 150 kişiden biri müteahhit!

 Fehmi Demirten: Denizli'de her 150 kişiden biri müteahhit!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten Denizli'de 6 bin müteahhittin olduğunu ifade ederek, neredeyse şehirde her 150 kişiden birinin bu meslekle uğraştığını söyledi.



Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten Denizli'de 6 bin müteahhittin olduğunu ifade ederek, neredeyse şehirde her 150 kişiden birinin bu meslekle uğraştığını söyledi. 


Demirten ve Yönetim kurulu üyeleri Denizli Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evciyi makamında ziyaret etti. Ziyarette dernekle ilgili bilgi veren Demirten 2011 yılında faaliyete geçen DEÎM'in Denizli'de kurulan ilk müteahhit derneği olduğunu söyledi. 


Konut konusunun herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Demirten, dernek olarak belirli bir standardın yakalanması konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Demirten "Bir inşaatı bir kere sağlam yapmak iki kere ucuz yapmaktan daha az maliyetli dir. Biz üyelerimizle belirli bir kalite ve standart yakalamaya çalışıyoruz fakat müteahhitlik yapmak ülkemizde çok kolay. Hiçbir süzgeçten geçmeden bu işe başlamak mesleğimizin en önemli problemi. 


Denizli'de 3.500 müteahhit var. Türkiye'de ise bu rakam 500 bin civarında, Avrupa'nın tamamında ise 37 bin müteahhit var. Bu sayıları kıyaslarsak durumun vahameti ortaya çıkıyor. Bir an evvel müteahhitlik mesleğinin kontrol ve denetim altına alınması gerekiyor. Bir diğer önemli husus ise kentsel dönüşüm çalışmalarında yapılan en büyük yanlış kentin dönüşümü değil binanın dönüşümü. Biz çok önemli bir treni kaçırdık artık ada bazında dönüşüm yapmak, otopark, yeşil alan gibi sorunlara çözüm bulmak imkansız çünkü yeni yapılan binaların olması kentsel dönüşümü gerçekleştirmemizi imkansız hale getiriyor. Şehirlerimizi planlama konusunda çok geç kaldık Londra'nın şehir planı 1600'lü yıllarda yapılmış bugün İstanbul 1960'larda, Denizli ise daha 15 yıl önce bu planı yaptı. 


Belediye meclislerinin gündemlerinin yüzde 85'ini imar konuları teşkil ediyor ama meclislerdeki mimar ve mühendis sayısı ne acı ki bir elin parmaklarına ulaşmıyor aynı şekilde mimar veya mühendis belediye başkan sayısı da çok düşük sayıda. Kent yönetimlerinde mimar ve mühendis sayısının artması ve politikanın bu konuda sürdürülmesi gerekiyor " şeklinde konuştu. 


Denizli Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci de Denizli'de inşaat sektörünün önemini belirterek ""İnşaat canlı bir sektör şehrin ve ülkenin ekonomisini etkileyen bir iş kolu. Vergi gelirleri açısından da en önemli sektör o yüzden sürekli dinamik ve güçlü olması milletimizin menfaati için çok önemli. 


Ülkemizdeki kültür ve eğitim seviyesi çok arttı bu da vergiye yansıdı eskiye oranla vergi bilinci çok daha yüksek. Tahakkuk ve tahsil anlamında Denizli Türkiye'nin önde gelen illerinden, şu ana kadar beklediğimiz çerçevede gidiyoruz. Elimizdeki verilere göre Türkiye ortalamasının üzerinde bir seyir gösteriyoruz. Denizli'de bilinçli mükellef oranı oldukça yüksek " diye konuştu. 


Denizli'nin Sesi Horoz


Geri Dön