27 / 04 / 2024

Türkiye'de her 3 kişiden biri krediyle ev aldı!

Türkiye'de her 3 kişiden biri krediyle ev aldı!

Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in inmesi ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar bankalara akın etti. Son verilere göre banka kredisi ile konut satın alma oranında geçen yıla göre yüzde 724 artış yaşandı. Her üç kişiden 1’i konut satın alırken kredi kullandı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın ikinci yarısından itibaren politika faizinde indirime gitmesi, konut kredi faizlerine de yansıdı. Merkez, son dört toplantısında politika faizini 1200 baz puan düşürerek, yüzde 12’ye düşürdü. Bu adımın ardından önce kamu bankaları ardından ise özel bankalar konut kredi faizlerini birer birer psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına indirmeye başladı.

Türkiye de her 3 kişiden biri krediyle ev aldı!

Karar Gazetesi'nden Denizhan Erkoç'un haberine göre, kasımda en uygun kredi faiz oranı yüzde 0,95’e kadar düşerken, kar payı oranları da 0,98 oranlarına kadar indi. Firmaların konut kredi faizlerine yönelik yaptığı kampanyalar da eklenince kasım ayı sonuçlarında tarihi bir rekora yaşandı. Düşük faiz ve kampanya fırsatını geri çevirmeyen vatandaş, kasımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.4 oranında daha fazla ev satın aldı. Konut satışlarındaki bu artışta en dikkat çeken nokta ise banka kredisi ile alım yapan vatandaşların sayısındaki büyük fark oldu. Son 4 aydır hali hazırda yükselişte olan banka kredili konut satışları kasımda yüzde 724.8 oranında arttı. Bu verilere göre, Türkiye’de kasımda her üç kişiden biri banka kredisi kullanarak evini satın aldı.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “1 Ağustos itibariyle kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmişti. Böylelikle ertelenen konut talebi canlanmış, vatandaşlarımız yeniden konut alımına geçmişti. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etmeyi hedefliyorduk ve çalışmalarımız meyvesini verdi. Sektörümüz adına bu moral verici rakamların devam etmesini ve 2019’u geçtiğimiz yıla yakın bir satış hacmiyle kapamayı ümit ediyoruz” diye konuştu. Elmas ek olarak yıl sonunda sona erecek KDV ve tapu harcı indirimlerinin uzatılması ve kalıcı hale getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.


Geri Dön