29 / 03 / 2024

Fer Yapı ucuz ve nitelikli konut projeleri geliştirecek!

Fer Yapı ucuz ve nitelikli konut projeleri geliştirecek!

Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, özellikle daha ucuz ve nitelikli konut projeleri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.



Ramadan Kumova, uzun yıllar profesyonel yönetici olarak iş dünyasında yer aldı. 2010 yılında da kendi şirketi FerYapı'yı kurdu. Şirketin ilk projesi İTower Bomonti'de Sinpaş GYO ortaklığıyla, ikinci projesi İstWest de Boyner Holding ortaklığıyla hayata geçti. Bu ortaklıkların sektöre güven veren bir şirket olarak girip kısa sürede büyümelerinde önemli bir rol oynadığını belirten Kumova, FerYapı'nın ilk 5 yılda 5 projeye imza attığını söylüyor. "Bugüne kadar 500 bin metrekare toplam inşaat alanında iki konut, üç ofis projesi yaptık" diyor.


Şirket, toplam değeri 2 milyar TL'ye yaklaşan projelerden konut olan istWest ye Mai'nin satışını tamamlamış durumda. Ofis projeleri İTower, Parima ve Premier Kampüs Ofis'te ise satış ve kiralamalar devam ediyor,


Kumova, gayrimenkul sektöründe konut ve ofisin arz talep dengesini ayrı değerlendirmek gerektiğini düşünüyor. Her iki alandaki mevcut durumu da şöyle anlatıyor: "Konut talebi nüfus ve milli gelir artışından etkileniyor, Milli gelir artış hızımız fena olmadığı için konut tarafında bir arz talep dengesizliğinden bahsetmek çok yerinde olmaz. Fakat bölgesel ve lokasyon bazında nüfus artış hızından daha hızlı artmış bir konut stoku da söz konusu. Bu eritilemeyecek bir stok değil. Ofis piyasasındaki arz talep dengesine baktığımızda ise İstanbul'un mevcut ofis stokunun 3 katına ihtiyacımız var. Ofis piyasası büyüme hızı, genç kuşağın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen akıllı binalar geliştirildikçe çok daha iyi bir duruma gelecek."


FerYapı sahip olduğu iş büyüklüğüyle sektörde ilk 10 oyuncu arasında yer alıyor. Ramadan Kumova, "Bu büyüme trendinde belki de yabancı ülkede proje ve ortaklıklar düşünerek ya da gayrimenkulün farklı alanlarında işler yaparak önümüzdeki 5-10 yıl içinde ilk 5'te yer almayı hedefliyoruz" diyor.


Önümüzdeki yıllarda yine konut sektöründe yoğunlaşmayı düşünen Kumova, özellikle daha ucuz ve nitelikli konut projeleri geliştirmeyi planlıyor. "Büyüyen ve büyümeye devam edecek bir alan olduğu için yazlık konutlar da ilgi alanımıza girebilir. Ofis konusunda da pazarın en büyük oyuncularından biri olmaya devam edeceğiz" diye konuşuyor.


"BASKETBOL YAŞAM TARZINA DÖNÜŞTÜ”

Ramadan Kumova, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. Üniversite yıllarında ilk satış deneyimini Kapalı Çarşı’da çalışarak kazandı. Sektördeki kariyerine ise Enka’da Bekhme Dam baraj projesi ile başladı, daha sonra otoyol projelerinde çalıştı. Enka sonrasında Bayındır Holding, Abbate, Eroğlu Gayrimenkul Geiiştirme’de yöneticilik yaptı. Bugün kendi işinin patronu olan Kumova, iş dışı yaşamında en çok basketbola ilgi duyuyor. Bu ilgisini de şöyle anlatıyor: “Basketbolü sadece sevmiyor aynı zamanda oynuyorum. Oğlum Furkan da lisanslı basketbolcu. Dolayısıyla basketbol bizim için bir hobiden çok yaşam tarzı haline dönüşmüş durumda."


Capital


Geri Dön