19 / 04 / 2024

Ferdi Erdoğan: Yalıtıma harcanan para 2 yılda kendini öder!

Ferdi Erdoğan: Yalıtıma harcanan para 2 yılda kendini öder!

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye 'nin ihtiyacı olan enerjinin yüzde75 'ini ithal ettiğini ve bir yıllık enerji ihtiyacının 154 milyar dolar olduğunu dile getirdi



Türkiye 'nin ihtiyacı olan enerjinin yüzde75 'ini ithal ettiğini vurgulayan Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ( İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye'nin bir yıllık enerji ihtiyacının 154 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Bunun dış ticarette açığa neden olduğuna değinen Erdoğan, hükümetin kuracağı yeni bir bir fon ile Türkiye 'nin bina yalıtımına yapacağı harcamaları, iki yıl içinde geri alacağını kaydetti.

Türkiye'deki 16 milyon konutun yüzde 90 'ının yalıtımsız olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun parasal karşılığının ise 7.5 ile 8 milyar dolarlık kayıp anlamına geldiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye 'deki konutların her yıl yüzde 10 'unun izolasyonu yapılsa, yılda 1 milyar dolar tasarruf edilir. Bu rakam, finansman masrafı ile 2 milyar dolara yükselir. Ama her yıl 1 milyar doların boşa gittiği göz önüne alındığında yapılan her 1 milyar dolarlık harcama, iki yılda kendini amorti eder. Bu harcamanın yıllarca kullanılacağı düşünülürse yalıtımın ülke ekonomisindeki önemi daha iyi anlaşılır ” diye konuştu.

İzolasyon kredisi kurgulanmalı
Türkiye 'deki binaların yalıtımı için hükümetin sıfır faizle izolasyon kredisi sağlaması gerektiğini savunan Erdoğan, şžekerbank ve Ziraat Bankası 'nın bu yönde çalışmaları olduğunu dile getirdi. Ayrıca bu ürünlerin üzerindeki vergilerin giderilmesi gerektiğini savunan Erdoğan, “Devlet buna bir çözüm bulmalı. çünkü ithal ettiğimiz enerjinin üçte birini binalarda kullanıyoruz ve bunun da yarısını israf ediyoruz. Türkiye 'de hangi kalemde bu kadar israf var Yada hangi kalemde bir yılda 10 milyar lira tasarruf edilebilir ” diye konuştu.

Vasıflı elemana ihtiyaç var
Binalar yapılan izolasyonda dabir takım teknik sorunların yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, “Enerji kaybının büyük bir bölümü binalardaki yalıtımsızlıktan ve yetersiz yalıtımdan kaynaklanıyor. Ortaya çıkan sorunların yüzde 30 'u yanlış malzeme, yüzde 70 'i ise yanlış uygulamalardan kaynaklanıyor. Herhangi mesleki eğitime tabi tutulmamış ve geçerli bir yeterlilik belgesine sahip olmayan niteliksiz elemanların uygulamalarıyla ülke ekonomisi önemli ölçüde kayıplara uğruyor ” dedi.

 


Geri Dön