27 / 04 / 2024

Feriköy'deki İncirli Dede Türbesi boş çıktı!

Feriköy'deki İncirli Dede Türbesi boş çıktı!

Türkiye'nin dört bir yanından insanların ziyaret ettiği Feriköy'deki İncirli Dede Türbesi'nde hiçbir "gömü" olmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda türbe kaldırıldı



Feriköy'deki İncirli DedeTürbesi'nin gömüsüz olduğunun tespit edilmesini sağlayan süreç Şişli Belediyesi'nin kayıtlarında türbeye rastlayamaması üzerine Anıtlar Kurulu'na yaptığı başvuru ile başladı.

2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, türbenin tescilli olduğuna dair bir kayıt bulamadı. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü'ne yazı yazılarak bilgi istendi. Bu müdürlüklerden de yapının bir kültür varlığı olduğuna dair bilgi alınamayınca İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi uzmanlarınca türbe içerisinde bulunan iki mezarda kazı yapılmasına karar verildi.

Uzman arkeolog tarafından yapılan kazıda türbede bulunan ve "İncirli Dede" ile "Yahya Efendi" isimli zatlara ait olduğu belirtilen mezarlarda hiçbir gömüye rastlanmadı. Ayrıca mezarın İslami şartlara göre doğru yöne konulmadığı belirlendi. Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdür Yardımcısı Ali Demirkol'un hazırladığı raporda, "Açılan mezarlarda gömü ile ilgili herhangi bir kültür ve tabiat varlığı tespit edilememiştir" denildi. Türbenin bakımını üstlenen Yusuf Çabuk ise "1962'de bu mahalleye yerleştim. İncirli Dede Türbesi bakımsız bir mezarlıktı. Türbeyi biz yaptık. 1962'den beri ben ilgileniyorum" dedi.

Nazif KARAMAN/Sabah


Geri Dön