18 / 04 / 2024

Fethiye'de müteahhitler inşaat yapacak arsa bulamıyor!

Fethiye'de müteahhitler inşaat yapacak arsa bulamıyor!

Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren inşaat sektörü temsilcileri ilçede arsa stokunun tükenme noktasına geldiğini belirterek, yeni inşaatlar için arazi açılmasını ve kat kotasının kaldırılmasını istediler...




Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren inşaat sektörü temsilcileri ilçede arsa stokunun tükenme noktasına geldiğini belirterek, yeni inşaatlar için arazi açılmasını istedi. Sektör temsilcileri, ayrıca deprem bölgesinde bulunduğu için 3 katlı binalara izin verilen Fethiye'de kat kotasının kaldırılmasını istiyor. 


Aldığı yoğun göç oranı ile nüfus yoğunlu her yıl 5 bin kişi artış gösteren Fethiye'de inşaat sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle bir zamanlar yabancılar için inşaat zengini olarak gösterilen Fethiye'de müteahhitler inşaat yapacak arsa bulamamaktan dert yanıyor. 


Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği toplantıda bir araya gelen inşaatçılar yaşadıkları sorunları masaya yatırdı. İnşaat müteahhitlerinin hazır bulunduğu toplantıda sektörün genel durumu hakkında bilgiler verilirken, tıkanma noktasına gelen inşaat sektörünün önünün açılması için yapılacak çalışmalar dillendirildi. İnşaatçıların en büyük sorununu hızla betonlaşan Fethiye'de inşaat yapacak yer kalmaması oluşturdu. İnşaat sektörünün önünün açılması için ciddi oranda göç alan Fethiye’de yeni arsaların ortaya çıkarılmasının zorunluluğu üzerinde duruldu. 


3 OLAN KAT KOTASI ARTIRILMALI


Toplantıda inşaat sektörünün tıkanma nedenlerinin başında arsa üretilememesinin geldiğine işaret edilirken, konuyla ilgili hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi. "Ciddi oranda iç göç alan Fethiye’nin arsa sıkıntısı çekmesinin yanında, Rus ve Araplar için ciddi bir pazar olabilmesi için mutlaka arsa üretilmesi gerekmektedir. İnşaat sektörü Fethiye'de tıkanmış ve neredeyse bitme noktasına gelmiştir. Araziler küçük olduğu için mevcut daireler küçük yapılmış. Büyük proje yapılacak arazi yok ve mevcut tükenmek üzere olan parçalı arazilerde de büyük projeler yapılamıyor. Zengin alıcı deniz kenarı ve geniş ev istiyor. Bunu yapacak arazi yok. İzmir’de birinci derecede deprem kuşağında ama yüksek katlı binalar yapılabiliyor. Şimdi yapı denetimi var. Bina teknik olarak iyi bir şekilde yapılırsa yüksek kat sorun olmaz. Kat yüksekliği de artmalı.”


İNŞAATTA ORTADOĞU VE RUSLARA YÖNELİNMELİ


Öte yandan toplantıda İngiliz pazarında ciddi düşüşlerin yaşandığı belirtilerek, Ortadoğu ve Rus alıcıların inşaat sektörünü canlandırabileceğine dikkat çekildi. Özellikle İstanbul, Bursa, Yalova gibi merkezlerin, direk uçuşlara yakınlık ve tanınırlık açısından Ortadoğu pazarından rağbet gördüğü belirtilerek, Ortadoğu pazarına girilip girilmeme konusunun ciddi şekilde irdelenmesi gerektiğine işaret edildi.


FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, inşaat sektöründe yaşanan sorunların belirlenmesi ve çözümü için çalışılması amacıyla inşaatçı üyelerden telkinlerin gelmesi üzerine toplantıyı düzenlediklerini belirterek toplantıdan çıkan sorunların çözümü için çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Arıcan, sektörün önünün açılması için belirlenen sorunların yerel yönetimden genel idarelere kadar ulaştırılacağını, çözümü için çaba sarf edeceklerini dile getirdi. 


Fatih Yılmaz/Cihan


Geri Dön