19 / 04 / 2024

Feyzullah Yetgin: Kentsel yenileme alanında uzmanlaştık!

Feyzullah Yetgin: Kentsel yenileme alanında uzmanlaştık!

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, Türkiye’nin ilk ve en büyük kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı360 için ‘Biz bu işte uzmanlaştık. Bu güvenle yeni projelere merhaba diyoruz’ dedi..



Beyoğlu Belediyesi önderliğinde Çalık Gayrimenkul tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve en büyük kentsel yenileme projesi Tarlabaşı360, emin adımlarla yoluna devam ediyor. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, projelerini anlattı…


- Projenizin başına dönelim, ne zaman başladınız ne gibi zorluklarla karşılaştınız?


Öncelikle dönüşümle yenileme arasındaki farkı ortaya koymak lazım. Fikirtepe’de dozeri vurup yıktığınız bir yer var ama burada tarihi bir doku olduğu için dozeri kepçeyi vurup gidemiyorsunuz.


- Burada kaç tane bina var?


269 tane bina var. 20 bin metrekare alan içerisinde… 269 binanın yüzde 75 yüzde 80’i tescilli… Mesela tamamen korunan binalar var. 2007 yılında burada belediye ile sözleşme imzalanmış. Bu alan Bakanlar Kurulu kararıyla yenilenme alanı ilan

edilmiş.  İhaleye çıkılıyor ve biz kazanıyoruz.


- Neden bu kadar uzun sürdü?


Birincisi hak sahiplerini üzmeden mutabakatla anlaşarak herhangi bir haksızlık olmaksızın anlaşma hassasiyetinden… Yüzde 80’e yakın anlaşmamız var. Her yerde oluyor böyle. Projeyi anlamayanlar var aslında Şimdi bakın, sokaklarda her türlü tehlike var. Biz de öncesi neydi, sonrası ne olacak tarzı, bir fotoğraf koyuyoruz önlerine. Biz nasıl anlaştık? Kat karşılığı gibi kat malikleriyle anlaştık. Bu proje İstanbul’a, Tarlabaşı’na,  Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak.


- Kaç tane hak sahibi var?


Yaklaşık 500 hak sahibi var ama 500 derken karşınıza gelen söz sahibi kişi sayısı 3 kişi 5 kişi oluyor. Herkes başka bir şey istiyor. Neticede anlaştık.


- İnşaat nasıl gidiyor?


İnşaat açısından bakarsak yıkılan binalar var. O binanın olduğu yerde imalat yaparken, yanındaki tescilli binayı korumuş oluyorsunuz. Her aşaması çok zor. Metropol İstanbul ortak olmuş olduğumuz bir proje. Yaklaşık 800 bin metrekare bir inşaat var. Tarlabaşı360 ise  5/1 kadar inşaat var ama kıyaslanamayacak kadar zorlu bir iş.


Her daire ayrı dizaynda


YETGİN, projelerinde 97 çeşit daire olduğunu ve 97’sinin de birbirinden farklı olduğunu söyledi. Yetgin şöyle devam etti: “Tarihe saygı ve o korumacı yaklaşımla yine çözümleri farklılaştırmak gerekiyor. Böylece herkes için farklı bir daire tipi ortaya çıkmış oldu. Rezidanslar, 200-300 metrekareden penthouse, loft tipinde farklılaşıyor. Satışlarımız da oldukça iyi. 2 bin 500 3 bin’e yakın beklemeye aldığımız, bize ulaşan bir listemiz var. “


Yenilemede ihtisas sahibi tek kurumuz

 

ÇALIK Gayrimenkul’un yenilemede Türkiye’de ihtisas yapmış tek kurum olduğunu belirten Yetgin, kendilerini farklılaştıran noktanın da bu olduğunu söyledi. Yetgin şunları aktardı: “Bu ölçekte Türkiye’de emsalsiz bir proje yapıyoruz. 360 adaya hakim olmak oldukça zor. Büyükdere Caddesi’nde kendi yatırım bankamızın ofis binasını inşa ediyoruz “


Tarihi korumak için 2 kat bütçe


PROJEDE, inşaat maliyetinin normallere göre neredeyse iki katına ulaştığını söyleyen Yetgin, süreci şöyle anlattı: “Burada maliyet normal bir projenin 2-2 buçuk katından aşağıya değil. Aslında Tarlabaşı360, maliyeti, zorluğu kısacası her şeyiyle bir sosyal sorumluluk projesidir. Bizim burada 500 milyon dolara yakın yatırım maliyetimiz var. Bu ölçekli bir projeyi düz bir arazide yapmış olsaydık minimum yarısı kadar kar elde ederdik. Birinci sınıf malzeme kullanıyoruz. Bir binayı yenilerken yanındaki tescilli binayı korumak adına verdiğimiz çaba bile bunun en büyük ispatıdır.”



Vatan


Geri Dön