26 / 04 / 2024

Fikirtepe'deki 15 bin konutun inşaatı Nisan'da başlıyor!

Fikirtepe'deki 15 bin konutun inşaatı Nisan'da başlıyor!

"TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu Toplantısı"na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Fikirtepe'de 15 bin konut için inşa çalışmalarının Nisan ayında başlayacağını dile getirdi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "TBMM Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu Toplantısı"nda kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Fikirtepe'de hayata geçirilecek 15 bin konutun projesi hakkında açıklama yapan Kurum, inşaat çalışmalarının Nisan ayında başlayacağını dile getirdi. 

Fikirtepe deki 15 bin konutun inşaatı Nisan da başlıyor!

İstanbul için yapılan çalışmaları anlatan Kurum, 2000 senesinde sonra Türkiye'de 2 milyon yeni binanın yeni mevzuata göre inşa edildiğini bu binalarda 12 milyon bağımsız bölümün bulunduğunu açıkladı. İstanbul'da ise yeni mevzuata göre 273 bin bina, yani 2,5 milyon yeni konut yapıldığına dikkati çeken Kurum, bunun yaklaşık 10 milyon İstanbullunun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşadığının göstergesi olduğunu kaydetti. Kurum, "Bu konutların yarısı da kentsel dönüşümdür. Yani biz 2000 yılından bu yana İstanbul’da 5 milyon vatandaşımızın sağlıklı, güvenli konutlarda yaşamasını sağlamış bir dönüşümü gerçekleştirdik. Eğer önümüzdeki 5 yılda hızımızı arttırır, çok iyi çalışırsak İstanbul’daki risk durumunu büyük oranda ortadan kaldırabiliriz. Bu da ülkemizin özellikle 1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm ve şehircilik anlamında ortaya koyduğu başarının fotoğrafıdır." şeklinde konuştu.

Fikirtepe deki 15 bin konutun inşaatı Nisan da başlıyor!

Bakan Kurum, 68 riskli alanda, 35 bin binada, 117 bin konutun dönüşümü için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. 

"İlk akıllı şehir projesini hayata geçiriyoruz" 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul’da yeni yerleşim alanı olarak kullanılmaya elverişli 49 rezerv alanı olduğunu dile getirerek Gaziosmanpaşa, Kartal Orhantepe, Kadıköy, Üsküdar, Kağıthane, Ataşehir, Maltepe, Bağcılar, Güngören, Zeytinburnu, Eyüpsultan, Başakşehir, Beyoğlu Sütlüce, Okmeydanı, Hacıhüsrev ve Esenler’de yeni konutlar, yeni iş yerleri yaptıklarını anlattı. Esenler’de rezerv yapı alanında 60 bin konut ürettiklerini belirten Kurum şu açıklamalarda bulundu: 

Fikirtepe deki 15 bin konutun inşaatı Nisan da başlıyor!

"Burada dünyanın sıfırdan kurulan ilk akıllı şehir projesini hayata geçiriyoruz. Burada yapacağımız konutlar İstanbul'daki donatı alanlarındaki riskli yapıların dönüştürülmesinde kullanılacak. İstanbul’daki belediyelerimizden bu konuyla ilgili talepleri topladık. Projemizin ilk bölümü olan Güney (Metris) Rezerv Yapı Alanımızda 10 bin rezerv konut yapıyoruz. Birçok konutumuzun inşaatını tamamlama aşamasına geldik. Bu alanda inşa ettiğimiz toplam 2 bin 30 konutun, 1072'sini yıl sonuna, 958'ini ise 2021 yılının ilk yarısında tamamlayacağız. Geçtiğimiz ekim ayında Esenler'de yeni bin 617 konutumuzun temelini attık. Temelini attığımız bu konutlarla birlikte toplam 3 bin 647 konut ve 78 ticari biriminin inşaatlarını başlatmış olduk. Fikirtepe’de dönüşümün yolunu kesintisiz olarak açtık. 60 bin vatandaşımızı ilgilendiren yatırım tutarı 5 milyar lira olan Yeni Fikirtepe Projesi’nde tüm altyapılarıyla beraber 15 bin konutun inşa çalışmalarını yürütüyoruz. Fikirtepe'nin master planını hazırladık. Bu plana uygun imar planımızı da hazırladık, askıya çıkardık. Bir aylık askı süreci tamamlandıktan sonra nisanda ihalesini yapıp etaplar halinde çalışmalarını başlatacağız. İnşallah Nisan 2023'te Fikirtepe'mizin konutlarını büyük oranda vatandaşlarımıza teslim edeceğiz."

Yeni Fikirtepe için geri sayım başladı!


Geri Dön