25 / 04 / 2024

Fikirtepe'de inşaat firmalarına tepki: İmzalarınız bitti, hadi yıkın adayı!

Fikirtepe'de inşaat firmalarına tepki: İmzalarınız bitti, hadi yıkın adayı!

FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, yaptığı yazılı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin Fikirtepe müteahhitlerine yönelttiği "Neredesiniz?" sorusunu daha sert bir tondan yineledi: İmzalarınız bitti, hadi yıkın adayı iş yapın!..



Fikirtepe'de kentsel dönüşüm kapsamında imzalarını bitirmiş, tevhid ve tapu işlemlerini tamamlamış ancak tebligatların gitmesine rağmen adayı yıkmayan firmalara tepki var...


Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy (FİDEM) Derneği Başkanı Ercüment Oruç, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin acele kamulaştırma ile tahliye tebligatı gönderilen adalardaki henüz faaliyete geçmeyen firmalara "Neredesiniz?" şeklindeki sorusunu daha sert bir tondan yineleyerek, "Hani Bakanlığa sürekli baskı yapılıyordu tebligatımız gitsin diye? İmzalarınız bitti. hadi yıkın adayı iş yapın o zaman... Tevhid de yaptınız, tapu da aldınız şimdi neredesiniz?" diye sordu. 


FİDEM Başkanı Oruç, Kasım 2014 sonu itibariyle Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde gerçekleştirilen faaliyetleri özetlediği yazılı açıklamasında acele kamulaştırma ile tahliye tebligatı da gönderen firmaları bir an önce harekete geçmeye çağırdı. 



Fikirtepe'de kaç adaya tahliye tebligatı gönderildi?


Fikirtepe'deki son durum için "Hatırlarsak daha önce paylaştığımız haritada 2/3'ü geçmiş 26 ada bulunduğunu söylemiştik. İşte bu firmalara Bakanlığımızca sırasıyla kamulaştırma tebligatları gönderiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 10 yapı adasında tebligatlar gönderilmiş durumda" diyen Oruç, açıklamasında "Aslında bir çok firma kamulaştırmaya gerek kalmadan Bakanlığın uzlaşma gayretleriyle imzalarını bitirdiler bile. Yani bu demek oluyor ki, Bakanlık kimsenin canı yanmasın diye iyi niyetli olarak imzalarını atmayanları son bir kez çağırıp dinliyor. Sonra da mecbur kaldığı için çözüm olması adına kamulaştırmak için mahkemeye sevk ediyor. Kamulaştırma sürecine baktığımızda şu ana kadar sadece bir adada uzlaşma sağlanamadı ve kamulaştırma mahkemece gerçekleşti. Diğerlerinin çoğunda uzlaşma sağlandı ya da süresi bekleniyor" dedi. 



İmzalarda son durum ne?


Fikirtepe'de 5 adada yüzde 100 imzalar bittiğini ve 2 adada tahliye teblilatlarının gönderildiğini söyleyen Oruç, "Sayın Bakanımız beyanında ne diyordu; "Mevzuatı bilmiyorlar"... Son derece haklıdır neden mi? Takke düştü kel göründü... Fikirtepe'de imzalarını kamulaştırma sonrası imzalarını bitirip de hiç umrunda olmayan 3 ada var" diye konuştu. 


Fikirtepe'deki müteahhitlere "İş yapın" çıkışı!


İşte FİDEM Başkanı Oruç'un o yazılı açıklaması:


"Hani Bakanlığa sürekli baskı yapılıyordu tebligatımız gitsin diye? İmzalarınız bitti, hadi yıkın adayı iş yapın o zaman... Tevhid de yaptınız, tapu da aldınız şimdi neredesiniz?


Vatandaşı ve kurumları suçlamak kolay, bütün işlerini bitirmiş firmalar, neden avan projesinden çıkamıyorlar? 


Bu arada dernek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileriyle görüşüyoruz, "Sorun yok. Projesini tam yapanlara onay veriyoruz" deniliyor ki inşaata başladıklarını hep beraber seyrediyoruz.


İş yapmaya niyetli olanlara haksızlık etmeyelim, projesini tamamlayanlara ruhsatı veriliyor. Çalışmalarını o kadar titiz yürütüyorlar ki, keşke diyoruz her firmamız böyle olabilse...


Bölgemize genel olarak baktığımızda sorun yok desek bazılarını kızdırmış oluruz ama gerçekten sorun yok. Dermanımız, derdimizde gizli aslında...


Fikirtepe olarak kentsel dönüşümde yeni doğmuş bebek gibiydik. İlk zamanlar çok zorlanıyorduk, sonra emeklemeye başladık. Şimdi ise ayakta duruyor, yürümeye çalışıyoruz. Az kaldı umarım yakında hep beraber koşacağız. 


Derneğimiz adına; firmalara iş yapabilme gücü, imza atan mağdur halkımıza sabır ve anlaşma sağlamaya yanaşmayan kardeşlerimizin de mantık çerçevesinde adım atmalarını diliyoruz... Fikirtepe'yi neşe içinde açılışlarla temel atma törenlerinde görmek istiyoruz. Elele verirsek olur, neden olmasın yeter ki isteyelim..."


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön