26 / 04 / 2024

Fikret İnan: 1000 TL'ye kaliteli yaşam satıyorum

Fikret İnan: 1000 TL'ye kaliteli yaşam satıyorum

Ercan İnan bugünkü yazısında Fi Yapı'nın Başkanı Fikret İnan ile yaptığı söyleşiye yer veriyor



Son dönemde Fi Yapı'nın adı çok sık duyulur oldu. Ürettiği evleri metrekaresi 1000 liradan, hatta lansman döneminde 850 liradan satan Fi Yapı'nın Başkanı Fikret İnan, "1000 TL'ye kaliteli yaşam satıyorum. Para da kazanıyorum. Ayağına bastıklarım da hakkımda batacak diye dedikodu çıkarıyor. Ancak ben kompleks yapmadan çalışıyorum" dedi

Fi Yapı'nın 99 bin TL'den başlayan fiyatlarla ev ilanlarını mutlaka görmüşsünüzdür. Dikkatimi çekiyordu ne zamandır... Fi Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'dan görüşme talebi gelince kabul ettim. Soyadlarımız aynı ama hemen belirteyim bir akrabalık yok.  O Türkiye'nin bir tarafından ben başka bir tarafından çıktık. Şu an inşaat sektöründe hafif kıpırdanma olduğunu belirten İnan durumu, "Ilık bir rüzgar esiyor" diye tarif ediyor.

Bu ılık rüzgara ayak uydurmak için Tuzla, Esenşehir, Beylikdüzü'nde devam eden projelerin yanısıra yeni projelere de start vermek üzere. Halen yapımı süren 2 bin 850 dairelik projelerin yanısıra yeni başlayacaklarla üreteceği konutların toplamı 12 bini bulacak. Start verilecek projelerden ilki Gebze'de. Gelecek ay satışa çıkıyor. Bir diğer proje ise Adapazarı'nda. Bahçeşehir'de de çok iddialı bir projeye hazırlanıyor. F1 bölgesi ve Silivri de radarında. "Buralarda arsa üretebilirsek inşaat yapmak istiyorum. Arayışlarım devam ediyor" diyor. Fikret İnan'ın 10 yılda 100 bin konut yapmak gibi de çok iddialı bir hedefi var.

Ancak benim merak ettiğim daha çok gerçekten batıp batmayacağı. Aslında krizin başından bu yana pek çok ünlü müteahhit hakkında, "Battı, son demlerini yaşıyor. Öbür aya çıkmaz" gibi spekülasyonlar duyuyoruz. Şu ana kadar dedikodusu çıkan müteahhitlerden batanına rastlamadım. Ben daha soruyu sormadan Fikret İnan belli ki rahatsız, kendisi açıyor konuyu...

Ucuz ama kaliteli konsepti

Gülerek, "Duymuşsunuzdur, batmak üzereymişim" diyor ve anlatıyor: "Hakkımda çok spekülasyon yapılıyor. Kapı kapı dolaşıp 'Hayır batmıyorum' demenin doğruları anlatmanın imkanı yok. Ancak bu söylentileri kompleks de yapmıyorum. 2.5 yaşındaki bir şirketin böylesine bir performans göstermesi matematik kurallarına uymuyor. Kaliteli ev yapıp ucuza satılabileceğini gösterince pek çok kişinin de ayağına basmış olduk. Söylentilerin kaynağında bu var aslında. Çok genç ve toy bir şirket olarak bizi gözlerine kestirdiler. Ucuz ancak kaliteli daire konseptini biz çıkardık ortaya. Metrekaresi 1000 TL'den hatta lansman dönemlerinde 850 TL'den ev satıyoruz. Üstelik kullandığımız malzeme birinci sınıf. TOKİ'nin evleri de bu fiyatlara satılıyor ancak onlar dört duvar. Biz kalite satıyoruz. Evleri teslim ettikçe neleri yapmaya muktedir olduğumuzu anlayacaklar. Sancaktepe'de 247 daireyi yaptık ve teslim ettik. Burayı da söz verdiğimizden 3-4 ay önce teslim ettik. Ben teslimatları yapana kadar, kendimi ispatlayana kadar bu dedikodularla yaşamaya alışacağım."

"Peki ortalama inşaatlarda metrekare satış fiyatları 2 bin TL'den başlarken siz 1000 TL'ye satıp para kazanabiliyor musunuz" diye soruyorum. "Evet kazanıyorum, hem de mükemmel para kazanıyorum" diyor.

Adapazarı'nda 358 bin metrekare alan üzerine adeta bir şehir kurmaya hazırlanıyor. Bu projenin içinde 5 bin daire, alışveriş merkezi, ilköğretim okulu, hastahane ve hatta üniversite olacak. 2010 ilkbaharında inşaata başlamayı planladıklarını aktarıyor. Bahçeşehir projesinden söz ederken ise adeta gözleri parlıyor. Belli ki Bahçeşehir, Fi Yapı'nın prestij projesi olacak.

Kıbrıs Adası'nı kuracak

"Yapı Kredi Koray'dan aldığımız 54 bin metrekarelik arsada inşaata Kasım'da başlayabiliriz. Orası için çok değişik planlarım var. Sadece şunu söyleyeyim projenin ortasına 1.500 metrekarelik bir ada kuracağım. Bu ada Kıbrıs Adası'nın bir kopyası olacak. Yaklaşık 5 bin metrekarelik dev bir havuzun içinde yer alacak Kıbrıs. Üzerinde çok değişik sosyal tesisler olacak. Plajları olacak. Büyük ses getireceğini düşünüyorum."

Fikret İnan, bu projede 1 ay içinde 2 bin daire satmayı planladığını da söylüyor ve "Bu Kıbrıs adası konsepti, düşündüğüm yeniliklerin ilginçliklerin sadece küçük bir bölümü. O projede daha pek çok yenilik olacak. Ters köşeye şut atacağım. Tüm rakiplerini şaşırtacağım" diyor. Fi Yapı'nın sektörde 2.5 yıllık toy bir şirket olarak görülmesine de itiraz ediyor. "Ben 14 yıldır bu sektörün içindeyim. Eşeğin üzerinden düşe düşe öğrendim bu işi. Zaten o eziyetleri yaşamadan eşekten düşmeden buralara gelemezsiniz. Bu işin öncelikle kazığını yemeden başarılı olamazsınız. Bunu okulda okuyup da öğrenemezsiniz. Bizzat yaşamanız lazım." diye konuşuyor.

Fikret İnan, kesinlikle banka kredisi kullanmamaya özen gösterdiğini belirterek bir müteahhit için banka kredisinin saatli bomba olduğunu savunuyor. "Bankaya 10 milyon dolarlık borcunuz vardır. Mal varlığınızın, yaptığınız evlerin değerini ortaya koyar 100 milyon dolar olduğunu görünce içiniz rahatlar. Ama durum öyle değildir. Ne olduğunu anlamadan batıverirsiniz. Bu yüzden banka kredisi tehlikelidir" diyor.

Yeni satış modelimle tüm kiracılar `ev'lenecek

Fikret İnan, yeni bir ödeme planından söz etti. "Bu model çok ses getirecek çok tutulacak" diyor. Yeni satışa çıkacak projelerde bu modeli uygulayacak. Anlattığı satış modeline göre, evin değerinin yüzde 40'ını peşin alacak. Kalan yüzde 60'lık kısım ise 24 ay sonra ev teslim edilirken ödenecek. "Bu sistemden çok umutluyum" diyen Fikret İnan, nedenini şöyle anlatıyor: "Belli bir birikimi olan ancak kirada oturanları cezbedecek bir sistem olduğunu düşünüyorum. Siz birikiminizle evi satın alacaksınız. Ancak evler teslim edilene kadar bir daha ödeme yapmayacaksınız. Evinize taşındığınızda yani kiradan kurtulduğunuzda kalan borcu ödemeye başlayacaksınız. Örneğin 119 bin TL'den sattığım ev için 39 bin TL ödeyeceksiniz. Kalan 80 bin TL'yi ise 24 ay sonra teslimatta ödeyeceksiniz. Böylece küçük birikimi olanlar ancak kiradayken hem kira hem de ev taksidi ödeyemeyenler için bulunmaz fırsat olacağını düşünüyorum. Bu model, rekabet içinde olduğum bir çok firmayı zorlayacak. 2010'da müteahhitlik alanının moda ödeme sistemi olacağını düşünüyorum."

Ferrari'mi Şentürk'e, Engelliler Koleji'ne destek için verdim

Fikret İnan, tıpkı Ali Ağaoğlu gibi otomobillere düşkün birisi. 5 lüks otomobili var. Ancak o Ferrari'si ile gündeme geldi. 360 kadranı olan Ferrari F430'unu Metin Şentürk'ün Hazerfan'da yaptığı hız rekoru denemeleri için tahsis etti. Konunun gündeme geliş biçiminden biraz rahatsız. "İşin gerçeği başka, ancak konu çok magazinselleştirildi" diyerek anlatıyor:

"Engellilerle ilgili bir projemiz var. Bu alanda şirket olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Nitekim Esenyurt'ta Engelliler Koleji kurmak üzere harekete geçtik. Okulun temelini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünissa Gül'ün de katıldığı bir törenle attık. Son derece modern bir kolej yapıyoruz. Metin Şentürk ile de Çankaya Köşkü'nde `Eğitim her engeli aşar' projesi kapsamında verilen yemekte tanışmıştık. Biliyorsunuz Türkiye'de engelliler eve kapatılıyor. Oysa engellilere güven vermek lazım. İzole edilmiş milyonlarca engelli olduğunu bilmekten büyük üzüntü duyuyorum. Dışarı çıkmalılar. Metin Şentürk'de o ışığı yakaladım. Görme engelli olmasına rağmen hayata müthiş asılıyor. Tüm engellilere çok güzel bir örnek. Bu yüzden rekor hız denemesini desteklemeye karar verdim. Çünkü bu tarz insanların üstünü parlatabilirsek, neler yapabildiklerini gösterebilirsek engellilerin izole yaşamdan kurtulmasına da yardımcı olabiliriz, ailelerine de mesaj verebiliriz diye düşündüm. O yüzden Ferrari'yi Şentürk'ün rekor denemesine tahsis ettim."

Üniversite de kuruyor

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın bir başka hayali ise üniversite kurmak. Üniversitelerin mimarlık mühendislik bölümlerinden mezun olanların çok büyük zaafları olduğunu düşünen Fikret İnan öncelikle Adapazarı'nda oluşturacağı dev kentin içine bir mühendislik fakültesi kuracak.
Vatan


Geri Dön