29 / 03 / 2024

Fikri Işık: İnşallah yüzde 4'lük büyümeyi geçeceğiz!

Fikri Işık: İnşallah yüzde 4'lük büyümeyi geçeceğiz!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iç tüketim ve ihracatın artmasıyla Türkiye'nin daha büyük bir büyüme rakamına ulaşacağını, orta vadeli hedefte bulunan yüzde 4'lük büyümeyi yakalayıp geçeceklerini belirtti.




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iç tüketim ve ihracatın artmasıyla Türkiye'nin daha büyük bir büyüme rakamına ulaşacağını, orta vadeli hedefte bulunan yüzde 4'lük büyümeyi yakalayıp geçeceklerini belirtti. 


Işık, Büyükşehir Belediyesi Goodyear Kavşağı temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki istikrarın büyük projelerin yapılmasına olanak sağladığını söyledi. AK Parti iktidara geldiğinden beri birilerinin kriz olmasını beklediğini ifade eden Işık, bunlara rağmen Türkiye'nin her zaman güçlendiğini kaydetti.


Işık, Türkiye'nin 2008 krizini fırsata çeviren bir ülke olduğunu ifade ederek, 2014 yılında dünyada yaşanan gelişmeleri katılımcılara aktardı.


Türkiye'nin 2014 yılını büyüme ve istikrarla kapattığını vurgulayan Işık, "İnanıyoruz ki, 2015 yılı 2014 yılından çok daha iyi olacak. Türkiye'nin en önemli ithalat kalemi olan petrolde fiyatlar yarıdan daha fazla düştü. Bu, Türkiye'nin cari açığının Türkiye açısından risk olmasını önleyecek en önemli gelişme. Artık biz de cari açık sebebiyle makro ihtiyati tedbirler noktasında daha endişeli davranmayacağız. İnanıyoruz ki 2015'de iç tüketimin artması, ihracatın artışıyla birleşecek, Türkiye daha büyük bir büyüme rakamına ulaşacak, 2015 yılında orta vadeli hedefte bulunan yüzde 4'lük büyümeyi, inşallah yakalayacağız ve geçeceğiz" diye konuştu.


"2015 yılı, Türkiye'de yerli ve teknolojik üretimde sıçrama yaptığımız bir yıl olacak"


Işık, tarihte ilk defa kadın ve erkek istihdamının eşitlenme noktasına geldiğini belirterek, 1 milyon 929 bin kişinin çalışma hayatına yeni girdiği son bir yılda, 1 milyon 356 bin insanın iş bulduğunu söyledi.


Gelecek dönemde istihdamın artacağını, işsizliğin de azalacağını kaydeden Işık, şöyle konuştu:


"Türkiye, güvenle ve istikrarla büyümesine, gelişmesine ve kalkınmasına devam edecek. Bu Türkiye gibi genç nüfusa sahip olan ülkeler açısından son derece önemlidir. Eğer siz, sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayamazsanız, sosyal dengeyi de ekonomik dengeyi de sağlayamazsınız. Bu açıdan inanıyoruzki 2015 yılı, 2014 yılından daha iyi olacak. 2015 yılı Türkiye'de yerli ve teknolojik üretimde sıçrama yaptığımız bir yıl olacak. Şu hedefi bir bir hayata geçiriyoruz, ölçek bazında yerli ne üretebiliyorsak Türkiye'de üreteceğiz. İnşaat malzemesinden devre çipine kadar ne üretebiliyorsak Türkiye'de üreteceğiz. Kamu alımlarında bir mal teknolojik ürünse ve yerli üretiliyorsa devlet yüzde 15 pahalı bile olsa onu yerli üreticiden alacak. Yürürlüğe girdi. Şimdi yüksek teknolojiyle ilgili Türkiye'ye sıçrama yaşatacağız. Türkiye artık teknolojide dünya süper liginin önemli bir oyuncusu olacak." 


Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da yapımı gerçekleştirilen projenin kent trafiğine katkı sağlayacağını belirterek, Kocaeli büyüdükçe Türkiye'nin gelişimine de katkı sağladığını söyledi.


Yan yol ve dere ıslahlarını yapacaklarını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, projenin sıkıntısız bir şekilde bitirilmesini temenni etti.


Konuşmaların ardından Bakan Işık ve beraberindeki protokol üyeleri, butona basarak kavşağın temelini attı.



Akşam


Geri Dön