19 / 04 / 2024

Filyos Vadisi projesi bölgenin geleceğine yön verecek!

Filyos Vadisi projesi bölgenin geleceğine yön verecek!

Filyos Limanı ile entegre bir proje niteliğine sahip Filyos Vadisi Projesi bölgeyi uluslararası alanda kalkındıracak bir yapıda yol alıyor. Bölgeye çeşitli sektörlerde yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı sanayiciler bulunuyor.



Hatırlanacağı üzere bu yılın yatırım programına 140 milyon TL gibi yüksek bir ödenekle yer alan yıllık 25 milyon ton kapasiteli Filyos Liman İnşaatı 19 Mart 2014 tarihinde ihale edildi. Yine bu yatırım programına 1.5 milyon TL ödenekle etüt işi olarak giren Filyos Endüstri Bölgesi'nin de programlanan sürede tamamlanacağını bekliyoruz. Halihazırda bölgede Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar devam ediyor. 


Kısa bir süre içinde bu çalışmaların tamamlanması hedefleniyor. Filyos Liman inşaatına paralel yatırım alanının ıslahı ve kamulaştırılan alanda parselasyon çalışmaları ve akabinde de bu alanların yatırımcılara tahsis edilmesi bizim üzerinde durduğumuz konuların başmda geliyor. Bir kısmı karma endüstri, bir kısmı da serbest bölge olan ve Filyos Limanı ile entegre bir proje niteliği taşıyan Filyos Vadisi Projesi muhtemel sanayi gelişimine ve yaratacağı lojistik imkanlarla birlikte bölgeyi ihracat üssü konumuna getirecek. 


Altyapı çalışmaları devam ediyor Bölgeye talepler doğrultusunda başlıca demir çelik endüstrileri, petrol rafinerisi ve petrol kimya tesisleri, termik santral, tersanecilik gibi geniş kitlelere hitap edecek ve istihdama önemli katkı sağlayacak sektörlerde yatırım yapmak için çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcı yer tahsisi talebinde bulunuyor. Bu talepler 'Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı' tarafından ilgili kuruluşlarla koordineli bir şekilde yürütülüyor. Özellikle son yıllarda, bölgenin altyapısına yönelik önemli çalışmalar da gerçekleşüriliyor. 


Dikkat çeken çalışmalara baktığımızda kamulaştırma çalışmaları kapsamında bölgede, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli haritalarının yapılması, imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun hazırlanması, Filyos Çay'ı Islah Projesi'nin hali hazır haritalar üzerine işlenilmesi ile Filyos Endüstri Bölgesi ilanıdır. Bölgede 10 milyon metrekare alanın kamulaştırması yapılmış, 5 milyon metrekarenin de hükümetin elindeki araziler olmak üzere, yatırımcıya sorunsuz bir şekilde tahsis edilebilecek yaklaşık 15 milyon metrekare arazi yer alıyor. 

Dünya Bölge


Geri Dön