29 / 03 / 2024

Fırat Üniversitesi'ne flora türleri için yeni laboratuvar inşa ediliyor!

Fırat Üniversitesi'ne flora türleri için yeni laboratuvar inşa ediliyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi'nin işbirliği protokolü çerçevesinde nesli tehlike altındaki flora türlerinin yetiştirilmesi için doku kültürü laboratuvarı inşa ediliyor.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi'nin imzaladığı protokol çerçevesinde nesli tehlike altında olan flora türlerinin yetiştirilmesi için inşa edilmeye başlanan doku kültürü laboratuvarı ve sera bu yıl sonunda tamamlanacak. 


Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fırat Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalayan bakanlığın, Tür Koruma Eylem Planları Uygulaması Projesi çerçevesinde nesli tehlike altındaki flora türlerinin yetiştirilmesi için doku kültürü laboratuvarı ve sera yapımına başladığı belirtildi.


Açıklamada, steril şartlarda, yapay besin ortamında, bitki hücre, doku ve organlarından, çeşitli yöntemler kullanılarak yeni hücre, doku, organ ve bitki üretilmesine imkan sağlanacak bu tesiste hem yeni çeşitler geliştirilebileceği hem de var olan türlerin korunabileceği ifade edildi. 


Yapılacak laboratuvar ve serada, çevre koşullarından etkilenmeyen bitkilerin daha kısa sürede ve daha kolay üretilebileceği ifade edildi.


Projeyi değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve özellikle nesli tehlike altında olan türler için başarılı çalışmalara imza attıklarını kaydetti.


Değerli türlerin korunması ve çoğaltılması amacıyla doku kültürü tekniğini kullanmak için çalışmalara başladıklarını belirten Eroğlu, Elazığ'da Fırat Üniversitesi yerleşkesinde 2 milyon lira yatırım bedelli, 672 metrekarelik bir alana sahip olacak doku kültürü laboratuvarı ve serayı bu yıl sonunda tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.


AA


Geri Dön