25 / 04 / 2024

FiYapı konutları kriz yılında yüzde 50 prim yaptı!

FiYapı konutları kriz yılında yüzde 50 prim yaptı!

FİYAPI'nın geçen yıl sattığı 3 bin 700 konutun ortalama prim artışı yüzde 50 seviyesine çıktı



Geçen yıl sattığı 3 bin 700 konutla inşaat sektörüne damgasını vuran FİYAPI, küresel krizin tüm dünyayı salladığı dönemde yatırımcısına yüzde 50 kazandırdı. Yüksek inşaat kalitesini ulaşılabilir rakamlarla piyasaya sunan FİYAPI, konut projeleri için kullandığı arsanın maliyetini düşürerek uygun fiyatla satış yapmasıyla piyasada tanındı. FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, arsaların belli bir bölümünü ticari alan arsasına çevirip satarak, konutların maliyetini düşürdüklerini söyledi. Kurulduğu 2007 yılından 5 bin kişiyi ev sahibi yapan ve halen 7 bin konut inşaatını sürdüren FİYAPI'nın Fikret İnan, projelerini ve sektörle ilgili görüşlerini Star İstanbul'a anlattı:

• FİYAPI olarak kaç konut inşa ediyorsunuz?

Projelerinizi ayıran temel özellikler neler?

FİYAPI olarak şu anda 7 bin konutun inşaatına devam etmekteyiz. Satışı devam eden projelerimizin başında hem 3 bin 185 daire sayısı ile hem de Türkiye'nin ilk kez tanışacağı ‘akıllı yaşam konsepti' ile Fi-Side projemiz gelmekte. Bahçeşehir'de 54 bin metrakare üzerine inşa edilmeye başlanan Fi-Side projesinde 3 bin 185 konut, 20 bin metrekare ticari alan, 100 bin metrekare otopark, 4 bin metrekare yüzme havuzu, ve havuzun içinde 1500 m2 Kıbrıs adasıyla farklı olduğu kadar bölgenin en geniş yapı projelerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Fi-Side 66 m2'den 190 m2'ye kadar değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri ve akıllı yaşam konsepti ile konforlu bir yaşam için ihtiyacınız olan her şeyi evinizin içine taşıyor.

AKILLI YAŞAM İLK OLACAK

İlk kez konuta uygulanacak akıllı yaşam konseptinin asıl amacı yoğun çalışma temposunda yaşayan İstanbulluların hayatını olabildiğince kolaylaştırmak...

Fi-Side projesinde vermek istediğimz en önemli mesaj; çok uygun fiyatlara böylesine kaliteli bir proje ortaya çıkarmış olmamız. Fi-Side'ın en önemli özellliği hem bölgenin standartları yüksek en kaliteli projesi olması hem de çok uygun fiyatlar ve uygun ödeme koşullarıyla satılıyor olması.

Projenin en önemli avantajlarından biri de lokasyonu ve fiyatı. Bahçeşehir'in merkezine sadece 2 kilometre uzaklıktaki Fi-Side projesi site sakinlerine sunduğu imkanlarla da en çok ilgi gören projelerden biri oldu ve satışa çıktığı günden itibaren bir ay içinde 2 bin daire satıldı. Fi-Side projesinin tamamı  2012 Mayıs ayında teslim edilecek.

1+1'ler bir günde satIıdı

Fi-Side projesi ilk satışa çıktığında 59 binden satılan 66 m2 1+1 daireler ilk gün satıldı. Kasım ayında satışa çıkan ve iki kez zam gören projede daire fiyatları 20 bin TL arttı. 69 bin TL'den satılan 77 m2 daireler şu anda 89 bin TL'den satılıyor. Dolayısıyla Fi-Side projesinde fiyat aralığı 89 bin ile 345 bin TL arasında  değişiyor. Daire sahipleri 4 ayda 20 bin TL kazanmış oldu.

• Döviz, borsa ve mevduatın getirisi enflasyona direnemedi. Bu nedenle yatırımcılar tekrar konuta yöneldi. Siz de bu eğilimi görüyor musunuz?

İnşaat sektörü her zaman yatırımcıya para kazandırdı. Geçen yılki global krize rağmen FİYAPI'dan daire alan müşterilerimiz yıllık yüzde 50 gibi kar (prim) sağladı. 2010 yılında da sektörün yukarı doğru gideceğini düşünüyoruz. Birikmişi olmasına rağmen yatırım kararı almakta çekingen davranan tüketicilere, sağlam gördüğü ve biteceğine inandığı projelere tanıtım  aşamasında yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Yatırımcı bu şekilde hareket ederse kazançlı çıkar. Ayrıca, burada yatırımcının daireyi alacağı firmanın performanslarını da iyice analiz etmesi gerekmektedir. Bu analizi de dedikodular üzerine değil firma ile çalışan tedarikçiler, taşeronlar, belediyeler ve bankalar nezdinde araştırarak yapması daha sağlıklı olacaktır.

  • Yeni projeleriniz neler olacak?

Gelecekle ilgili hedeflerimiz herkesime yönelik, hem yatırmcı için hem de ev sahibi olmak isteyenler için Türkiye genelinde 10 yılda 100 bin konut üretmek. İstanbul, Ankara,  İzmir  başta olmak üzere Türkiye genelinde 50 ilde konut yapacağız. Şu anda FİYAPI'ya ait 450 bin metrekare arsa stoğumuz bulunuyor. 

BANKA KREDİSİ KULLANMIYORUZ

Bankalarla çalışmıyoruz. FİYAPI olarak banka kredisi kullanmadığımız gibi FİYAPI'dan daire alan müşterilerimize de kredi kullandırmıyoruz. FİYAPI kendi bünyesinde 0,99 faiz oranıyla 12 aydan 60 aya kadar müşterilerine vade imkanı sunuyor. Bu yıl ki üreteceğimiz inşaat metrekaresi 500 bin m2. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı yıllık 1 milyon m2'ye kadar çıkartabiliriz.İstanbul dışında ilk proje Gebze olacak. Sakarya'da bir arazi aldık. Bu arazinin proje çalışmaları devam ediyor. 2011 yılında Sakarya'daki projenin inşaatına başlayacağız. Projede tahminen 5 bin konut, alışveriş merkezi, otel,ilk ve orta öğretim, mühendislik ve mimarlık üzerine eğitim verecek olan Fikret İnan Üniversitesi olacak. 2011 senesinde  Ankara  ve İzmir başta olmak üzere ilk etapta 10 ilde yeni projeler başlamayı planlıyoruz.

EĞİTİME DESTEK VERİYORUZ

Şehir merkezlerinde yüksek katlı residans projeleri, şehre yakın arazilerde ve tatil bölgelerinde villa projeleri ile her gelir grubundan müşteriyi FİYAPI Ailesi'ne katmak istiyoruz. İnşaat projelerinin yanısıra FİYAPI'nın eğitime yönelik çalışmaları da devam edecek. Fikret İnan Engelliler Koleji inşaatı başladı ve ayrıca Fikret İnan Eğitim Vakfı kuruldu. Mimarlık ve mühendislik üzerine eğitim verecek Fikret İnan Üniversitesi'ni kurma çalışmaları tamamlandı. Bunun dışında inşaat yaptığımız bölgelerde ilk ve orta öğretim için okullar yapıp milli eğitime hibe edeceğiz. Ve güvenliğimizi sağlayan emniyet teşkilatımızı gerek karakol yapımı gerekse, araç yardımı ile desteklemeye devam edeceğiz.  

135 metrekare 149 bin lira

Fi-Yaka Esenşehir: Fi-Yaka Esenşehir projesi, 3+1 dairelerin yer aldığı 16 bloktan oluşuyor. Tünel kalıp sistemiyle inşa edilen projede Fi Center adıyla alışveriş merkezi de bulunmakta. Şehrin kalabalığında gürültüsünden uzak evinizin iki adım ötesindeki her türlü ihtiyacınıza cevap verecek kapasitede olan Fi Center'da rahatlıkla alışverişinizi yapabileceksiniz. Fi-Center'a alışverişe giderken çocuklarını sitenin kreşine, eşinizi spor salonuna bırakıp rahatlıkla alışveriş keyfini yaşayabilirsiniz. Açık ve kapalı yüzme havuzları, açık kapalı otoparkları, açık tersları, kreş, çocuk oyun alanları, tenis kortu, voleybol ve basketbol sahaları, yürüyüş alanları  ile 135 m2 3+1 dairelerin 149 bin TL'den başladığı proje Esenyurt'un hem kaliteli hem de en uygun fiyatlı projesi olma özelliğini taşıyor. 832 daire ve alışveriş merkezinde oluşan Fi-Yaka Esenşehir'in birinci etabında yaşam başladı. Kasım ayında ise projenin tamamı teslim edilecek.

33 katlı Fi-Tower eylülde bitiyor

Fİ-TOWER: Bu projemizin 33'er katlı kuleleriyle Beylikdüzü'ne farklı bir vizyon getireceğine inanıyoruz. 54 ve 60 m2 1+1, 110 m2 2+1, 33'er katlı 2 kule olmak üzere 1725 konuttan oluşan Fi-Tower, açık ve kapalı yüzme havuzları, açık kapalı otoparkları, kreş, çocuk parkları, fitness ve oyun alanları,basketbol ve voleybol sahaları, amfi tiyatrosu ve 24 saat kameralı güvenlik sistemi ve özellikle de  fiyatlarıyla bölgenin en kaliteli ve fiyatı en uygun projelerinden biri oldu. Fi-Tower'ın kaba inşaatının tamamı bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Bu yıl sonuna kadar yüzde 30'luk kısmının da ince işleri tamamlanmış olacak. 2011 eylül ayında 1725 dairenin tamamı teslim edilecek. 

Tuzla projelerinde erken teslim

Fi-Yaka Tuzla 2: kısa sürede tamamı satılan Fi-Yaka Tuzla 2, 1+1 ve 2+1 olmak üzere toplam 238 daireden oluşuyor. Mayıs ayında kaba inşaatı bitecek olan proje teslim tarihinden evvel tamamlanmış olacak. Fi-Yaka Tuzla 3: 45 ve 60 m2 1+1, 80 ve 100 m2 2+1 olmak üzere toplam 278 daireden oluşuyor. Fi-Yaka Tuzla 3, 12 ay gibi kısa bir sürede yapılıp sahiplerine teslim edilecek.

Gebze'de Fiyakalı dönem

FİYAPI, Fi-Yaka Gebze projesiyle Gebze'nin merkezindeki en şık ve en büyük siteyi yapacak. 360 daireden oluşan proje 24 ayda sahiplerine teslim edilecek.

Ada aldı, turizme de giriyor

FİYAPI, İzmir Dikili'deki 400 bin metrekarelik Türkiye'nin tek imarlı adası Garip Ada'yı satın aldı. FİYAPI, adayı Fi-İsland adıyla turizme kazandıracak. İzmir Dikili'deki Türkiye'nin tek imarlı adası olan Garip Ada'yı satın alan ve adaya Fi-İsland adını veren FİYAPI, ada üzerinde 5 bin yatak kapasiteli ve 5 yıldızlı otel inşa edecek. FİYAPI tarafından 30 milyon dolara alınan adanın üzerinde yapılacak yatırım için 350 milyon dolarlık kaynak kullanılacak. Adanın alımında kredi kullanmayan FİYAPI, yatırımda da kredi kullanmayacak. Bu yatırımı tamamen kendi özkaynakları ile gerçekleştirecek.
Star


Geri Dön