28 / 03 / 2024

"Fizik tedavi merkezi 2010'da hizmette"


Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Merkez Yerleşkede yürütülen sondaj çalışmalarında 60 derece sıcaklığa sahip termal su bulunduğu bildirildi



Kaynağa ulaşılan alanda incelemelerde bulunan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kütahya-Tavşanlı karayolunun 10. kilometresindeki yerleşkede yürüttükleri sondaj çalışmasının tamamlandığını söyledi. Saniyede 50 litre debi ve 60 derece sıcaklığa sahip suya, 600 metre derinlikte ulaşıldığını anlatan Prof. Dr. Önce, bu suyun, yerleşkede inşaatı tamamlanma aşamasına gelen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde değerlendirileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Önce, Kütahya'nın, Türkiye'deki en değerli jeotermal kaynaklara sahip illerden biri olduğunu, ancak bunun yeterince kullanılmadığını bildirdi.  Kaynakları doğru kullanıp tedavi ve turizm merkezi haline getirecek projelerin üretilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Önce, şöyle devam etti: "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkeziyle buna ön ayak olduk. Bu potansiyel değerlendirilerek Kütahya'nın dünyada önemli bir tedavi ve turizm merkezi olması için gerekli adımlar atılmalıdır. Unutulmamalıdır ki her şey hayallerle başlar. Biz de bu işe böyle başladık ve bu noktaya geldik. Riski göze alarak çalışmalara devam ettik ve bunun sonucunda yeni termal su kaynağına ulaştık."

YERLEŞKEDE 2005 YILINDA İKİ TERMAL KAYNAK BULUNMUŞTU
DPÜ Merkez Yerleşkede, önceki yıllarda yapılan sondaj çalışmalarında elde edilen iki ayrı termal su kaynağının değerlendirilmesi amacıyla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi inşa edilmeye başlanmıştı. Merkez Yerleşke yakınında yaklaşık 4 yıl önce sondaj yaptıran DPÜ Rektörlüğü, iki ayrı kuyunun birinden 235 metre derinlikte 27 derece, diğerinden 500 metre derinlikte 53 derece sıcaklık ve saniyede 20 litre debiye sahip termal su kaynakları bulmuştu. Yapılan etüt çalışmasında bu suyun 4-5 bin yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesine yeteceği belirlenince, sağlık yatırımları planlanmıştı. Yerleşkede inşaatı süren, termal suyun kullanılacağı 400 yatak kapasitesine sahip Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin, 2010 yılının ilk aylarında hizmete alınması hedefleniyor.
AA


Geri Dön