20 / 04 / 2024

Form Şirketler Grubu Isı Pompaları konulu seminer verdi!

Form Şirketler Grubu Isı Pompaları konulu seminer verdi!

Form Şirketler Grubu, 2 Nisan Salı günü Renaisance İstanbul Bosphorus Otel’de “Isı Pompaları” konulu seminer düzenledi...



İklimlendirme, proje mühendislik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalardan gelen 100’ün üzerinde katılımcının yoğun ilgi gösterdiği seminerde “Isı Pompaları ve Uygulamalar” konusunda bilgiler paylaşıldı. Seminerde öncelikle GN Proje'den Gürkan Görgün "THY HABOM Projesi Toprak Kaynaklı Isı Pompası Uygulaması" konusunda, arkasından VEMEKS Mühendislikten Veli Doğan "Titanic Belek Otel Nehir Kaynaklı Isı Pompası Uygulaması" konularında birer sunum gerçekleştirdi. Seminerin devamında Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, önce Form Grup şirketleri hakkında bilgi verdi, arkasından farklı tip ve kapasitedeki hava, toprak ve su kaynaklı ısı pompaları ürünleri konusunda ve Türkiye’de bu cihazlar ile gerçekleştirdikleri uygulamalar konularında katılımcılarla bilgiler paylaştı.


Isı pompası cihazlarının çok küçükten çok büyüğe birçok kapasite ve tipte olduğunu örneklerle açıklayan Tunç Korun, % 100 taze hava temini, 90 °C sıcak su üretimi, büyük kapasitelerde ısıtma, 9 cop'lara varan özel üniteler gibi birçok farklı ürün konusunda katılımcılarla bilgiler paylaştı. Özellikle İsveç, Almanya ve Amerika gibi birçok ülkede alınan teşvikler nedeniyle ısı pompası uygulamalarının çok büyük hacimlere ulaştığını belirten Tunç

Korun, “İsveç’te yeni yapılan evlerin %90’nında toprak kaynaklı ısı pompası kullanılıyor“ dedi.


Sunumunda tüm dünya da ısı pompası cihazlarının kullanımının hızla arttığına da değinen Tunç Korun, Avrupa’daki BSRIA sunumlarına dayanarak yine Avrupa ülkelerinde 2020 yıllına kadar ısıtmanın büyük miktarda fosil yakıtlı klasik ısıtıcılardan ısı pompası tipindeki cihazlara dönüşmesinin beklendiğini belirtti.


FORM’dan Avrupa’da dereceye girmiş önemli referanslar


Toprak kaynaklı ısı pompası uygulamalarında Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük uygulama, Form tarafından yapılmış olan Meydan Avm olarak biliniyordu. Ancak bu yıl içinde açılacak olan Sabiha Gökçen Habom teknik merkezi, Form tarafından temin edilen 2,000 kW üzerindeki kapasiteli Clivet cihazları ile Türkiye’nin yeni en büyük toprak kaynaklı uygulaması olacak. Her iki uygulamada Avrupa’da büyüklük bazında en büyük 10 proje arasında yer alıyor.


Antalya’da yer alan ve 12.000 kWh soğutma kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük yer altı suyu kaynaklı ısı pompası projesi olan TerraCity AVM, yine Form Şirketler Grubu’nun önemli referansları arasında bulunuyor. Projede FORM tarafından temin edilen 700 adet Climate Master su kaynaklı ısı pompası, 2 adet Clivet marka su soğutmalı ısı pomplı vidalı soğutma grubu ve 11 adet su soğutmalı Lennox ısı geri kazanımlı paket klima kullanılıyor. AVM'nin iklimlendirilmesinde toplamda 12.000 kWh soğutma yükünü sağlayacak şekilde 8 kuyudan su çekiliyor ve tekrar 8 kuyu ile geri basılıyor.


Geri Dön