25 / 04 / 2024

Foxconn, Çorlu ASB´de 60 milyon dolara tesis kuracak!

Foxconn, Çorlu ASB´de 60 milyon dolara tesis kuracak!

Çorlu´daki Avrupa Serbest Bölgesi'nde 60 milyon dolara tesis kurulacak



Giderayak dev bir yatırım getirdi
Dünya teknoloji devi Foxconn, bilgisayar üretimi için Türkiye'yi seçti. Çorlu'da 60 milyon dolar yatırımla kurulacak tesis 1500 kişiye istihdam sağlayacak

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, iki yıl süren görüşmelerin ardından, dünya teknoloji devlerinden Foxconn´u Türkiye´ye yatırım yapmaya ikna etti.

Foxconn, Türkiye´nin en büyük özel sektör sanayi projelerinden Çorlu´daki Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) ile dün masaya oturarak, yatırım anlaşmasına imza attı. ASB´de 60 milyon dolara kurulacak olan tesiste, Foxconn, müşterisi HP için yılda 3 milyon masaüstü bilgisayar üretecek.

1500 kişiye istihdam

HP´nin Avrupa, Afrika ve Orta Doğu pazarlarına açılan ihracat kapısı ve üretim üssü olması hedeflenen tesisten, yılda 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilecek.

Bölgede 1500 kişiye istihdam sağlanacak. Ay sonunda görevinden ayrılacak olan Alpaslan Korkmaz´ın `giderayak´ hayata geçirdiği proje, Türkiye´ye gelen en önemli yatırımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Tesis, teknoloji alanında Türkiye için önemli bir referans olacak.

Foxconn öncü oldu

Alpaslan Korkmaz, törende yaptığı konuşmada, teknoloji yatırımının Foxconn´la sınırla kalmayacağını belirterek, şu bilgileri verdi: "Haziranda HP dünyadan 30 tedarikçisini Türkiye´ye getirdi, ASB´yi gezdirdi. `Biz artık burada üretileceğiz, siz de gelin´ dedi. Foxconn´un ardından dört-beş şirketle daha görüştük. Hatta dün (önceki gün) Asyalı teknoloji şirketiyle anlaşmayı netleştirdik. Cirosu 17 milyar dolar. İsmini ben açıklamayayım, yeni yönetim açıklar."

Avrupa, Afrika ve Orta Doğu´ya

Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, imza töreninin ardından üretime, yıl sonundan itibaren de ihracata başlayacaklarını kaydetti. 800 bin çalışanı, 65 milyar dolar cirosu bulunan Foxconn´un uzun araştırmalar sonucu Türkiye´yi seçtiğini vurgulayan Kardeş, "Bunun Türkiye ekonomisi ve ihracatına büyük katkısı olacak. Türkiye için büyük bir fırsat. İlk aşamada HP için yılda 3 milyon bilgisayar üretilecek. Avrupa, Afrika ve Orta Doğu´ya ulaşacağız" dedi.

İstihdamın önü açılacak

ASB Genel Müdürü Zafer Atbakan, Şahinler Holding bünyesinde 2003´te faaliyete başlayan ASB´nin 200 firmayla yılda 1.5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığını ve 3 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Bölgede tekstil, cam, ambalaj, kimya ve otomotiv firmalarının bulunduğunu ifade eden Zafer Atbakan, "Bölgedeki yabancı yatırım 200 milyon doları buldu. Foxconn´la lojistik ve yan sanayi firmaları da gelecek. En az 3 bin kişiye daha istihdam yaratılacak" dedi.

İlk bilgisayar Zafer Çağlayan´a

Foxconn´un imza törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Çağlayan, dünya markalarının Türkiye´de üretime başlamasının bir işaret fişeği olduğunu belirtti. Foxconn´un saatte 350 bilgisayar üreteceğine, yılda 1 milyar dolar ihracat yapacağına dikkat çeken Zafer Çağlayan, "Türkiye hiç yoktan ihracatına 1 milyar dolarlık bir kalem daha katacak" dedi.

Bakan Çağlayan, tesiste yapılacak ilk üretimden, bakanlıktaki masasına bir bilgisayar istediğini de söyleyerek, basının önünde söz aldı.

`Bir yılda 250 milyon dolar´

ASB´nin sahibi, Şahinler Holdin´in patronu Kemal Şahin, Foxconn´la muazzam bir işbirliği yaptıklarını vurgulayarak, "Bu yatırımla Türkiye önemli bir teknoloji kümelenmesi kazanacak. En az 450 bin metrekarelik bir alan 2011 sonuna kadar yatırıma kavuşacak ve 250 milyon dolarlık yabancı yatırım gelecek" dedi.

Gelecek yıl ASB´nin ticaret hacminin 3 milyar dolara, istihdamının 6 bine çıkacağını vurgulayan Şahin, "Niye bir Silikon Vadisi de burada olmasın?" temennisinde bulundu.
Posta

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

17 milyar dolarlık Asyalı şirket Türkiye´nin yolunu tuttu

BAKAN ÇAĞLAYAN´A BİLGİ

Foxconn´un HP için masaüstü bilgisayar üretimi anlaşmasının imza törenine katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş´ten, yatırım ve üretim bilgileri, sürecin işleyişi ve istihdam gibi konularda bilgi aldı.

Kriz sebebiyle azalan yatırımlar, yeniden harekete geçti. Enerji ve teknoloji devlerinin başı çektiği yatırım atağında, son imza, Türkiye´de HP için masaüstü bilgisayar üretecek olan Foxconn için atıldı. Elektronik üreticisi Foxconn´un Avrupa Serbest Bölgesinde (ASB) HP için masa üstü bilgisayar üretimini gerçekleştireceği anlaşmanın imza töreninde konuşan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Foxconn´un teknolojisine benzeyebilecek ancak onun kadar büyük olmayan 2-3 şirketin daha Türkiye´ye geldiğini, bir tanesinin yerleşmesinin önceki gün tamamlandığını belirterek, "Bu şirketin cirosu 17 milyar dolar" dedi. Korkmaz, Asyalı bu şirketin ismini açıklamaktan da kaçındı.

HP 30 TEDARİKÇİ GETİRDİ

Korkmaz, Foxconn ile HP´nin toplam cirosunun 220 milyar doları geçtiğini, Foxconn gibi bir teknoloji üreticisinin Türkiye´ye gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, bu sürece birçok kişinin katkısı olduğunu ifade etti. Türkiye´nin, genç nüfusu, kalifiye mühendislik kabiliyeti, yetenekli işgücü, jeostratejik konumu gibi özelliklerinin ülkeyi yavaş yavaş ön plana çıkardığını vurgulayan Korkmaz, Foxconn yatırımının Türkiye için kümelenme açısından da önem taşıdığını söyledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ GELİYOR

HP´nin dünyada 30 tane stratejik ve küresel tedarikçisini Türkiye´ye getirip toplantılar yaptığını, yeni tesis ve mekanı gezdiğini ifade eden Alpaslan Korkmaz, yeni teknoloji şirketlerinin Türkiye´ye yöneldiğini belirterek, şu bilgiyi verdi: Dünyada 4 veya 5 tane çok büyük teknoloji üretici şirketler var. Foxconn´un teknolojisine benzeyebilecek ama Foxconn kadar büyük olmayan 2-3 tane var. Bu şirketlerin hepsi Türkiye´ye geldiler. Bir tanesinin dün Türkiye´ye yerleşmesini bitirdik. Bu şirket de Türkiye´ye geldi. Arkasından gelebilecek yüksek teknoloji şirketleri... Onlar da Türkiye´de tesis kurmak için kolları sıvadılar."

Foxconn 60 milyon dolarla 1500 kişi istihdam edecek

Foxconn´un HP için masaüstü bilgisayar üretmeye başlamasıyla ilgili anlaşmanın imza töreninde konuşan Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, Türkiye´de toplamda 60 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Elektronik ekipman, elektronik sistem üretimi ve tasarımı sektöründe faaliyet gösteren Foxconn´un dünya genelinde 800 binin üzerinde çalışanı ve yıllık 65 milyar doların üzerinde cirosu bulunduğunu ifade eden Kardeş, "Bu yatırımın sağlayacağı yüksek işgücü imkanları ve ihracat gelirleri Türkiye açısından büyük fırsat olacak. ASB´deki fabrikada devreye alma süreci tamamlandıktan sonra yılda 3 milyon adet masa üstü tipi bilgisayar üretilmesi ve yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. Bu bilgisayarlar Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına satılacak" diye konuştu. ASB Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de serbest bölgede yatırımların krize rağmen devam ettiğini ifade etti.

Saatte 350 bilgisayar üretilecek

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, imzaları atılan yatırımla, saatte 350 bilgisayar üretileceğini ifade etti. Türkiye´ye yatırım yapmak için ciddi gayret sarf eden birçok ülke ve Türkiye´yi kendisine hizmet ve üretim üssü haline getirmek isteyen çok ciddi yabancı kuruluşlar olduğunu söyleyen Çağlayan, "Foxconn, HP, bunların Türkiye´ye, Avrupa Serbest Bölgesi´ne gelmesi, burada yatırım yapması bana göre Türkiye açısından bir işaret fişeğidir. Bunu diğerleri takip edecek, başka yolları yok" dedi. Çağlayan, Avrupa Serbest Bölgesi´nde saatte 350 adet, dakikada 6 bilgisayar üretileceğini ve dünyanın önemli bölgelerine yılda 1 milyar dolarlık ihracat kapasitesi ile ihracat yapılacağını söyledi. Konuşmasında, yatırımların Türkiye´ye gelmesindeki çalışmalarından dolayı Yatırım Ajansı Başkanı Korkmaz´a da teşekkür eden Çağlayan, "Ajans bundan sonra da çalışacak. Başka çareleri yok. 24 saat çalışan bir başbakana bağlı çalışmanın nasıl oludğunu, en azından Alpaslan bilir" dedi.

Başbakan´a teşekkür etti

Alpaslan Korkmaz, yatırım sürecinde, koordinasyon fonksiyonlarına büyük destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a minnettar olduğunu söyledi. Korkmaz, Bakan Çağlayan´ın da gece gündüz desteğiyle görevlerini yerine getirdiklerini ifade etti. Korkmaz, istifasıyla ilgili soruları cevaplarken, "Bu, profesyonelce bir yaklaşım... Geldik, kurduk, Beyefendiden iznimi zaten baştan istemiştim. 3 yıllığına geldim. 4 yıl oldu, iznimi istedim, sağ olsun kabul ettiler" dedi.
Uğur KÜÇÜK/Türkiye


Geri Dön