26 / 04 / 2024

Franchise'de yeni dönem başlıyor! 

Franchise'de yeni dönem başlıyor! 

Türkiye'de devam eden franchise yapılanmasında mevcut eksikler giderilip yanlışlar düzeltiliyor. Kapsamlı müşteri memnuniyeti hedefleyen franchise böylelikle yeni bir döneme giriyor. 



Ülkemizde franchising sistemi ile faaliyet gösteren kurumlar arasında farklı ve özgün nitelikler neredeyse çok az durumda. Franchise yapılanmasının tabela asmaktan öteye geçememesinden kaynaklanan büyük bir kısırlaşmanın meydana geldiği bu günlerde eskisi kadar hızlı bayilik verilemediği ve bu nedenle firmaların birbirlerinin bayilerini transfer etmek gibi etik dışı yollara başvurduğu gözlemleniyor. 

Türkiye genelinde pandeminin etkisiyle konut ve iş yeri satışlarında büyük bir düşüş trendi görülüyor. Özellikle ev sahibi olma oranının yüzde 70’i geçmesi, inşaat maliyetlerinin yükselmesi ve daha da  önemlisi de kira gelirinin verimsiz hale gelmesinden ötürü pazardaki talep hızla toprak yatırımlarına yöneldi. Minimum bir birikimle satın alınabilen arsa ve arazilerin doğru kurgulandığında bir servet olarak geri dönebiliyor oluşu bu tip gayrimenkulleri bugünün ve geleceğin en güvenli yatırımı haline getiriyor.   

Toprağın en kârlı fakat en çok uzmanlık gerektiren alan olduğunu dile getiren uparazzi Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Bugün konut ya da ticari emlakta gayrimenkul danışmanı olmak isteyen herkes bu işi yapabiliyor. Benzer şekilde bir konut ya da ticari emlâk almak isteyen herkes de tapuda o gayrimenkulle ilgili bir araştırma yaparak aracıya gerek duymaksızın işlem yapabilir. Bu nedenle sözleşmeli olsa bile emlakçıyı devreden çıkarma oranı bu alanlarda yüzde 50’den fazladır. Oysa arsa arazi tamamen uzmanlık gerektiren bir dal olduğu için uzman aracılığıyla çalışmak müşteri için hem zorunluluk hem de güvence; yatırım uzmanı içinse konfordur” şeklinde konuştu. 

Franchise de yeni dönem başlıyor! 

Erilkun, Bu alanda hizmet verebilmenin her gayrimenkul danışmanının isteği olduğunu ancak neden yapamadıklarını şu şekilde açıkladı: 

“Bu en kârlı alanda faaliyet göstermek her gayrimenkul danışmanının hayali olsa da çok özel ve çok büyük bir donanım gerektirdiği için maalesef kimse bu alana girememektedir. Bugün gayrimenkul ilanlarına baktığınızda sektördeki kurumsal firmaların ilanları içinde bile arsa arazi ilanlarının oranı yüzde 2’yi geçmemekte, bu ilanlar da altta hiçbir teknik bilgi veya donanım olmadan yayınlanmaktadır. Bu nedenle uparazzi, 30 yıllık bilgi birikimi ve donanımı ile ‘sektörün ansiklopedisini’, hizmet prensipleri ile ‘marka anayasasını’ oluşturmuş ilk ve tek kurumsal yapı olarak öne çıkmakta, gayrimenkul sektöründe yapılamayanların hepsinin hayata geçirildiği ilk ve tek franchise markası olarak fark yaratmaktadır." 

Gayrimenkul danışmanlık şirketleri 2019’da 390 yeni şube açacak!


Geri Dön