24 / 04 / 2024

Tapuda yeni dönem başlıyor! Ev alacak satacak herkes buraya! Resmen değişti

Tapuda yeni dönem başlıyor! Ev alacak satacak herkes buraya! Resmen değişti

Tapuda yeni dönem başlıyor. Telekonferans ile gayrimenkul satış uygulaması vatandaşlar tarafından sevilince uygulamanın, hem yurt içinde hem de yurt dışında yaygınlaştırılması amacı ile çalışmalar hızlandırıldı. İşte detaylar…



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü eli ile başlatılan taraflar farklı tapu müdürlüklerine kayıtlı olsalar ya da yurt dışında bulunsalar bile satış, bağış ve mal değişimi yapabilmeleri için telekonferansla gayrimenkul satış uygulaması tuttu. Uygulamanın önümüzdeki zamanlarda hem yurt içinde hem de yurt dışında çoğaltılması için çalışmalar hızlandırıldı.

Telekonferansla gayrimenkul satış programı dünyada hem teknolojik hem de hukuki şekilde bir ilk olma özelliği taşımakta. Hizmet, yurt içinde 973 tapu müdürlüğü ile birlikte Almanya’nın başkenti Berlin’de veriliyor.

İlk satış işlemi ise Berlin’de bulunan satıcı ile Konya’daki alıcı arasında gerçekleşmişti. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, vatandaşların zaman harcamandan işlem yapmasına yardımcı olan telekonferans sistemi ile 2020 senesinde 959, 2021’de 3 bin 386, bu sene ağustos ayına kadar ise 3 bin 125 ile beraber toplam 7 bin 470 akit işlemi düzenlendi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yurt dışında yaşayan kişilerin ve yabancı yatırımcıların Türkiye’deki taşınmaz yatırımlarına dönük bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerini elde ederek yabancı sermaye akışına olanağı sağlıyor.

Bu çerçevede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de ilk Türklerin yoğun yaşadığı ve Türkiye’den en fazla konut alan yabancı kişilerin bulunduğu ülkelerde temsilcilik açıyor. Bu kapsam dahilinde 11 ülkede daha temsilcilik açılması hedefler arasında.

İlk yurt dışı temsilciliğini Almanya’ya açmış olan kurum önümüzdeki zamanlarda İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden birinde temsilcilik açmayı düşünüyor.

Bu temsilciliklerin açılması ile birlikte, telekonferans uygulaması ile tapu işlemlerinin artacağı tahmin ediliyor.

Şu anda gayrimenkul devri, tapu müdürlüklerinin haricinde başka hiçbir yerde yapılamıyor. Bu durum yoğun dönemlerde veya yoğun bölgelerde randevu alınamamasına sebep oluyordu. Tapudaki yoğunluğun azaltılması amacı ile de yeni bir uygulamaya gidiliyor.

TEKNİK HAZIRLIKLAR 

28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanmış olan torba kanunda Noterlik Kanunu’na eklenmiş bir madde ile artık alım-satım işlemlerinin tapu müdürlükleri haricinde noterliklerde de yapılabilmesinin önü açılmış oldu.

1 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK 

Noterler, mevcut durumda sadece taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenleyebiliyordu. Yeni uygulama ise 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Şu anda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri elde edebilmesi için teknik hazırlıklar devam ediyor.

Tapuda yeni dönem başlıyor! Ev alacak satacak herkes buraya! Resmen değişti


Geri Dön