24 / 04 / 2024

Fransa'da iki meydana Eyüp Sultan adı verildi!

Fransa'da iki meydana Eyüp Sultan adı verildi!

Eyüp Sultan'ın hoşgörüsü Fransa'yı da fethetti.  Eyüp Belediyesi'nin öncülüğünde bir yıl önce, Pierre Loti'nin gözünden Eyüp'ü resmeden Fransız ressamlarla başlayan dostluk, adını Eyüp'teki tepeye veren Pierre Loti'nin doğduğu St. Pierre D'Oleron kentine



 İstanbul aşığı Fransız yazar Pierre Loti'nin doğup öldüğü iki şehirdeki iki ayrı meydan, artık Eyüp Sultan'ın adını taşıyor.

Eyüp Sultan'ın hoşgörüsü Fransa'yı da fethetti. İstanbul 2010 Ajansı desteği ile Eyüp Belediyesi'nin öncülüğünde yaklaşık bir yıl önce, Pierre Loti'nin gözünden Eyüp'ü resmeden Fransız ressamlarla başlayan dostluk rüzgarı, adını Eyüp'teki tepeye veren Pierre Loti'nin doğduğu St. Pierre D'Oleron kentine ulaştı. Yazarın doğduğu Fransa'nın batısındaki St. Pierre D'Oleron kenti ile yazarın öldüğü Rochefort kentindeki iki ayrı meydan Eyüp Sultan Meydanı oldu. Önceki günkü törenlerde İstanbul'da bir heykeltraş tarafından yapılan lale ve mezar taşını simgeleyen bir figür, Pierre Loti büstünün bulunduğu alana dikilirken, Rochefort Belediyesi ile Eyüp Belediyesi'nin 'kardeş şehir' protokolleri de imzalandı. Türkiye'den gelen davetlilerin yanı sıra Fransa'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türkler, coşkularıyla törenlere renk kattı. Fransızların meraklı bakışları arasında korteje katılan Mehteran Takımı'nın iki ülkenin milli marşlarını çalması uzun alkış aldı. Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, 'İstanbul'dan Fransa'ya çok güzel bir dostluk köprüsü kurduk. Bizim dostluğumuzu umarım merkezi yönetimler de görür' dedi. Neşeli tavırları ile dikkat çeken St. Pierre D'Oleron Belediye Başkanı Patrick Moquay ise 'Pierre Loti anısına burada buluşuyor olmak çok güzel' dedi.
Sabah


Geri Dön