25 / 04 / 2024

Galata Kulesi'nin dibindeki inşaat çalışması TBMM'de!

Galata Kulesi'nin dibindeki inşaat çalışması TBMM'de!

Galata Kulesi'nin hemen yanındaki inşaat temeli çalışması, İBB Meclisi'nin gündeminde yer aldı. CHP'li Hakkı Sağlam, meclise sorun önergesi verdi.



Galata Kulesi'nin dibinde başlatılan inşaat temeli çalışması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'ne konu oldu.  CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, Galata 

Kulesi'nin korunması için önlem alınıp alınmadığını ve inşaatın denetimini sordu. Sağlam, "inşaat denetleniyor mu" ve "Tarihi yapının korunması için hangi önlemler alındı'' konulu soru önergesi verdi.


Sağlam, "Bilindiği üzere İstanbul'un Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kadıköy ve Üsküdar ilçeleri başta olmak üzere, tamamında çok sayıda korunması gereken tarihi eser bulunmaktadır. Bu eserlerin en iyi şekilde korunması en başta kamu otoritelerinin sonra ise hepimizin görevidir" şeklinde konuştu.


Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: "İnşaatın takribi 5 metre yanında 1490 yaşında tarihi Galata Kulesi yer almaktadır. Aydınlık gazetesinde Mustafa K. Erol'un haberine göre yakınındaki bu inşaat kazısı nedeniyle Tarihi Galata Kulesi'nin zarar gördüğü yönündedir. Bu kapsamda; Söz konusu inşai çalışmanın yanında ve yakındaki tarihi eserlere zarar vermemesi için ne gibi önlemler alınmıştır? Bu ve benzeri inşai çalışmaların tarihi eserlere zarar vermemesi için hangi önlemler alınmıştır? Anılan inşai faaliyet Tarihi Galata Kulesine zarar vermemesi için hangi önlemler alınmıştır? Diğer tarihi binalar ve yapılara zarar vermemesi için hangi önlemler alınmıştır? Anılan inşai faaliyet alanında en son İBB'nin hangi birimi ve hangi yetkileri tarafından ne zaman denetim yapılmıştır? Denetimin sonuçları nedir? Anılan inşai faaliyetin Tarihi Galata Kulesine zarar verdiği konusunda intikal eden şikayet var mıdır? Varsa kim tarafından hangi tarihte yapılmıştır? Sonucunda yapılan işlemler nelerdir?" 



Galata Kulesi'nde çatlak riski!


Aydınlık Gazetesi


Geri Dön