26 / 04 / 2024

Galataport inşaatında çevredeki binalar hasar gördü iddiası!

Galataport inşaatında çevredeki binalar hasar gördü iddiası!

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2002’den bu yana kamuoyunda tartışmalara neden olan, hakkında birçok kez durdurma kararı alınan Galataport'un civardaki binalarda hasara yol açtığı gerekçesiyle maddi tazminat davası açtı.



İstanbul 16’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ve Galataport İstanbul Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş. davalı olarak bulunuyor.

‘Performans ölçümleri’ yapılmadı

diken'den Canan Coşkun'un haberine göre; Mimarlar Odası’nın hazırladığı dilekçede, inşaatın yapıldığı bölgede geçtiğimiz 20 yıl içinde bu inşaat dışında hiçbir yapılaşma ve değişiklik olmadığı ifade edildi. Davalı şirketler tarafından Galataport gibi büyük ölçekli bir projenin inşaatı sırasında yaşanabilecek hasarın önlenebilmesi ve tespit edilebilmesi için bölgedeki binalarda 'performans ölçümleri' yapılması gerektiği fakat yapılmadığı dile getirildi. Dilekçeye İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) projenin civarındaki binalarda ve yolda oluşan hasara ilişkin hazırladığı rapor da eklendi.

 Galataport inşaatında çevredeki binalar hasar gördü iddiası!

Rapora göre Galataport’un sebep olduğu hasara ilişkin tespitler şu şekilde:

Yolda çatlaklar oluştu

-Mimarlar Odası’nın bitişik olduğu komşu yapıyla arasındaki derzlerde açılmalar oldu. Aynı hizada bulunan diğer yapılarda da benzer açılmalar bulunuyor. Binanın hemen önünde bulunan yolda da çatlaklar meydana geldi. Bu çatlakların tespitinin engellenmesi amacıyla yolda kısa bir süre içerisinde birçok kez tamirat yapıldı.

Mimarlar Odası’nın zemin döşemesinde, ön cepheye paralel, bina uzunluğu boyunca düzgün bir hat şeklinde çatlak meydana geldi. Döşemenin altındaki betonda da aynı şekilde çatlak oluştu. 

Esnaf da şikayetçi

20 yıldır aynı yerde hizmet veren Karaköy Lokantası projenin verdiği fiziksel zarardan değil, maddi zararı sebebiyle dükkanını tahliye ediyor. Bu karara Galataport’un civardaki binaların kira bedellerini yükseltmesi neden olmuş. Bu artış yüzde yüz oranına ulaşmış. 

Başka dükkan sahipleri de yine Galataport kaynaklı sorunlardan şikayet ediyor. 56 yıldır Karaköy’de sarf malzemeleri satan bir esnaf Galataport’un kazıklarının çakıldığı günlerde bulundukları yerin sallandığını dile getirdi. 

60 yıldır Karaköy’de hizmet sunan başka bir dükkanın yetkilisi ise Galataport inşaatı başladıktan sonra duvardaki fayansların düştüğünü kaydetti. 

 Galataport inşaatında çevredeki binalar hasar gördü iddiası!

TDİ’den yanıt:

Hasar depremden olabilir 

TDİ’nin mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde ise Mimarlar Odası’nın bulunduğu yerde Galataport inşaatı dışında da inşaat ve restorasyon çalışmaları olduğuna vurgu yapıldı. Binada hasar oluşmuşsa bu hasarın başka nedenlerle yaşanmış olabileceğini belirten TDİ tarafından, “Özellikle 2019, 2020 yıllarında İstanbul’u etkileyen birçok deprem meydana gelmiştir. Dolayısıyla yaşanılan depremler nedeniyle de dava konusu taşınmazda zarar meydana gelmiş olabilir” ifadeleri kullanıldı. Bu sebeple mahkemenin Kandilli Rasathanesi’nden 2015-2020 yılları arasında İstanbul’u etkileyen deprem rapor ve analizleri dosyaya getirmesi talep edildi. 

Galataport İstanbul'dan 'İstanbul silüeti' açıklaması!


Geri Dön