26 / 04 / 2024

Galatasaray Üniversitesi yıkılıp yeniden mi yapılacak?

Galatasaray Üniversitesi yıkılıp yeniden mi yapılacak?

Kemal Kutgün Eyüpgiller, GS Üniversitesi’nin yanan tarihi binasını restorasyon projeleriyle betonlaştırılmak istendiğine dikkat çekti. Eyüpgiller, “Tarihi binayı yıkıp yeniden yapmak istiyorlar. Üstelik bu işlem maliyeti yüzde 50 artırır." dedi.



Galatasaray Üniversitesi'nin 22 Ocak 2013'te yanan tarihi binası bugüne kadar bir türlü yenilenemedi. Restorasyon projesinin işvereni olan Galatasaray Eğitim Vakfı'nın (GEV) projeleri ise tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle Koruma Kurulu tarafından birçok kez reddedildi. Yeni Şafak'a konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, “GEV'in sunduğu projeler, tarihi binayı betonarme yapıya dönüştüreceği gerekçesiyle Koruma Kurulu tarafından reddediliyor. Ancak GEV betonarme dönüşümde ısrarcı davranıyor” diye konuştu.

RESTORASYON DAHA HESAPLI

Aslına uygun restorasyonun daha hesaplı olduğunu vurgulayan Eyüpgiller, “Binanın aslına uygun olarak restore edilmesi, yıkıp yeniden yapmaktan daha pahalı olacağı savı tamamen yanlıştır. Koruma Kurulunun reddettiği, mevzuata göre uygulanma olasılığı olmayan projenin maliyeti daha yüksektir. En azından yıkım, yeni temel ve duvar işlemleri yüzde 50 daha maliyetlidir” dedi. Çalışmaların 2 yılda bitirilebileceğini ifade eden Eyüpgiller, “Vakıf, projenin işvereni olarak mimarı yasaya uymaya zorlamalı. 2 yıl içinde de proje tamamlanır. Restorasyon ortalama 25 milyon liraya mal olur” tespitinde bulundu.



Yeni Şafak


Geri Dön