24 / 04 / 2024

Gayrimenkul 2010 yılında gözde sektör olacak

Gayrimenkul 2010 yılında gözde sektör olacak

Bankaların konut kredisindeki indirim yarışı konut sektörünü 2010 yılında, 2005'teki `güzel günlerine' döndürecek



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, "Beş yıla kadar 0.99'lu oranlar bugün telaffuz edilmeye başlandı. Bu, aynı 2004- 2005 etkisini yapabilir. Üstelik doların istikrarlı kaldığını görüyoruz. Gayrimenkul ön plana çıkıyor" diye konuştu. Öte yandan Fortis Bank Türkiye de 12 aya kadar vadeli faiz oranını yüzde 0.59'a çekti 10 yıllık vadede ise faiz yüzde 1.25 oldu.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Gayrimenkul fiyatları bu yıl artmaz 2010'da eski canlılığına kavuşur'  
 
 Merkez Bankası'nın borçlanma faizinde yaptığı indirimlerin yılın kalanında da süreceği beklentisiyle bankaların kısa vadeli konut kredisi faizlerini yüzde birin altına çekmesinin konut fiyatlarında yıl sonuna kadar ani bir yükselişe sebep olması beklenmiyor.  
 
Ancak uzmanlar, 2010'da gayrimenkulün, konutun lokomotifliğinde yeniden gözde sektör olacağı ve 2004-2005 dönemindeki canlılığın başlayacağını tahmin ediyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı ve İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, "12-24 ay için bazı bankaların yüzde 0,84 faiz uygulaması söz konusu. Beş yıla kadar 0,99'lu oranlar bugün telaffuz edilmeye başlandı. Bu, aynı 2004-2005 etkisini yapabilir. Gayrimenkul tekrar ön plana çıkıyor." dedi. Son birkaç yıldır kısmen ertelenen talebin konut fiyatlarında kriz döneminde yaşanan düzeltmeyi de dikkate alarak yeniden artışa geçmesini beklediğini belirten Tanes, "Bunun fiyatlar üzerinde çok süratle bir baskı oluşturmasa bile bir artışa yol açması mümkün... Büyük ihtimalle sonbahar ve önümüzdeki ilkbaharda bu oranlar devam ettirildiği müddetçe artış olabilir. Oluşan stokların da eritilmesi söz konusu. Gayrimenkul sektörünü ikinci bir canlanma dalgası bekliyor." diye konuştu. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, kısa vadeli konut kredilerinin yüzde birin altına inmesinin etkisinin daha çok psikolojik olduğuna dikkat çekti. Kriz sebebiyle uzun süredir satılmayı bekleyen çok sayıda konut olduğunu ve bu sebeple konut fiyatlarının kriz öncesine göre ortalama yüzde 20-40 arasında düştüğünü vurgulayan Dinçer, "Kriz öncesine göre rakamlar zaten oldukça aşağıda, herkes satma peşinde, kâr etme değil. Bir an evvel nakde dönüştürme peşindeler. Bu hareketliliğin fiyatlara yansıması bence 2009 sonuna kadar çok kolay değil." dedi. Remax Türkiye yeni projeler ve iş geliştirme ekip lideri Ebru Karahan ise yükselişi yalnızca kredi faiz oranlarının değil, ekonomide çarkların yeniden döndüğüne ilişkin belirtilerin de tetiklemesi gerektiğine dikkat çekti.
Zaman


Geri Dön