28 / 03 / 2024

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

Sahte kimlik ve vekaletle kendilerine ait gibi gösterdikleri evleri ucuz fiyata satan dolandırıcılar son günlerde daha çok arttı. Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, dolandırıcıların pandemi dönemini fırsat bildiğini ve konuyla ilgili şikayetlerin arttığını söyledi.



Geçtiğimiz yıllarda sahte kimlik ve vekaletle çok sayıda dolandırıcılığın yaşandığından bahseden  Adana  Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, pandemi dönemiyle sahibi yurt dışında yaşayan ya da boş olan daireleri tespit ederek kendilerinin gibi göstererek vatandaşı mağdur eden dolandırıcı şebekenin yeniden ortaya çıktığını söyledi. Sabah'ta yer alan habere göre; Başkan Uçar, "Gerek internetteki satış portallarını kullanıp gerekse emlakçılara uğrayarak acil paraya ihtiyaçları olduğundan evleri değerinin altında fiyata verecekleri yalanını söyleyen dolandırıcılar, sahte vekalet ve kimlikle işlem yapıp kapora ya da paranın yarısını alarak kayıplara karışıyor. Hem vatandaşı hem emlakçıyı mağdur eden bu durumla ilgili son zamanlarda çok sayıda şikayet alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

DOLANDIRILMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Ülkü Uçar, dolandırılmamak için yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı: "Ev kiralamak isteyen, tapu sahibi ile görüştüğü kişinin kimliğinin aynı olup olmadığına mutlaka bakmalıdır. Kimlikteki fotoğraf ile karşısındaki kişinin aynı olup olmadığına dikkat etmelidir. Gittikleri evin tapudaki adresle ilgili olup olmadığı kontrol edilmelidir. Mümkünse eski eletkrik, su makbuzlarını isteyip ordan adresi teyit edebilirler. Satışta da aynı şekilde tapu sahibi ile daireyi satan aynı kişi mi diye bakılmalıdır. Vekalet varsa da daire sahibi gerçekten o şahısa vekalet vermiş mi bu araştırılmalıdır. Bunların mutlaka sorgulanması lazım."

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

İNTERNET İLANLARINA DİKKAT

Bu kişilerin internette bir portal açıp kendilerini emlakçı gibi tanıtabildiğini söyleyen Uçar, "Yılbaşından sonra taşınmaz ticaret yetki belgesi olmayan emlakçı özellikle internette ilan veremeyecek. Yetki belgesini mutlaka ibraz etmek zorunda. Bu dolandırıcılığın veya sahtekarlığın bir nevi önüne geçecek. Emlakçının internetteki gayrimenkul ilanına bakan kişi, mutlaka ofisine de gitsin. Gittiklerinde arkadaşlarımızın, maliye kaydına, oda kaydına, taşınmaz ticaret yetki belgesine baksınlar. Zaten bizim kayıtlı emlakçılarımızda böyle bir sorun yaşanmıyor. Ayaklı emlakçı diye tabir ettiğimiz sokakta kendini emlakçı olarak tanıtan kişilerde yaşanıyor bu sorun" dedi.

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

ÇEKİNMEDEN SAVCILIĞA GİDİN

Yakın zamanda bir daireyi 5 kişiye kiralayan kişi hakkında şikayet aldıklarından bahseden Uçar, "Biz bu dolandırıcılara karşı hem vatandaşı hem emlakçımızı savcılığa yönlendiriyoruz. Mutlaka şikayet edin diyoruz. Adli makamlara yönlendiriyoruz, insanlar çekiniyor. Lütfen korkmadan bu insanları şikayet etsinler. Ancak bu şekilde bunun önüne geçebiliriz" diye konuştu.

Gayrimenkul dolandırıcıları iş başında!

EVİ UCUZ FİYATA SUNUYORLAR

Yakın zamanda ev kiralayan Şeyda Güneralp ise olayı şöyle anlattı: "Ev kiralamak için bir apartmana baktım. Alt kat 15 bin demişti. Üst katında 8 bin yazıyordu. Düşük fiyat gösteren dairenin sahibi ile konuştum. Neden bu fiyat dedim. Tapularını göstermelerini istedim. Onlar da tabi bana hiçbir evrak göstermedi. Sahtekar olduklarını düşündüm. Sonra bir aracı ile emlakçıya gittim. Evimi emlakçıdan kiraladım. Genelde ev uygun diye hemen kiralamaya çalışıyorlar. Bir ay sonra gerçek ev sahibi geldiğinde kandırıldıklarını anlıyorlar. Bu durumla karşılaşan bir arkadaşım da oldu. Güvenilir kişilerden ev kiralayın."

Bu haberi okumadan ev almayın!

Ev alacaklar dikkat! Mağdur olmayın!


Geri Dön