19 / 03 / 2024

Gayrimenkul kiralarında yüzde 10 vergi indirimi!

Gayrimenkul kiralarında yüzde 10 vergi indirimi!

Yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerde vergi tevkifatı oranı yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10’a düşürüldü.



31 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gayrimenkul kiralamalarındaki vergi tevkifatı oranı 2020'nin sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a düşürüldü.

Hangi ödemelerde indirim yapıldı?

1) GVK’nın 70. maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden,

2) Vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden,

3) Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden yüzde 20 yerine yüzde 10 oranında tevkifat yapılacak.

1 Ocak 2021'den bu yana nakit veya hesaben yukarıdaki kapsamda yapılan ödemelerde 2813 sayılı Karar öncesindeki oranlar (yüzde 20) uygulanıyor.

Vergi tevkifatı oranları

“a) 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden yüzde 20,

b) Vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden yüzde 20,

c) Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerinden yüzde 20,”

İş yeri kira stopajı yüzde 20'den 10'a indi!

İş yeri kiralarında KDV yüzde 8’e indi!


Geri Dön