28 / 03 / 2024

Gayrimenkul satışında gelir vergisi 2018!

Gayrimenkul satışında gelir vergisi 2018!

Gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirler vergilendiriliyor. Gayrimenkul satışında gelir vergisi dönemi 1 Mart itibari ile başlıyor..



Gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançlar gelir vergisinin konusuna giriyor. Gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satan kimseler değer artış kazancı vergisi ödemek zorunda oluyor. 

 

Ancak kanunen edinim tarihinden itibaren 5 sene geçmesi halinde yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergilendirilmiyor. 

 

Vergi dairelerine ödenen bu vergi satışın yapıldığı tarihi takip eden senede ödeniyor. Buna göre 2017 yılında yapılan satışlardan elde edilen kazançlar için gelir vergisi ödemesi yapılıyor.

 

Geçtiğimiz sene evini satanların ne kadar vergi ödeyeceğini alış ve satış fiyatları ve bu tarihlerdeki enflasyon oranları belirliyor. Vergi kazancın belirlenen istisna sınırından yüksek olması halinde ödeniyor. 302 Seri No.lu Genel Tebliği ile 2018 yılı değer artış kazançlarına ilişkin istisna tutarı 12 bin TL olarak tespit edildi.


 
Vergide öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler 1-26 Mart akşamına kadar vergi dairesine giderek ya da internet şubesinden verilebiliyor.

 

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri ise senede iki eşit taksitte yapılıyor. Verginin ilk taksiti 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksiti ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödeniyor.

 

Vergi ödemeleri Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların internet bankacılığı, anlaşmalı bankalar, tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön