28 / 03 / 2024

Gayrimenkul satışında KDV oranları!

Gayrimenkul satışında KDV oranları!

Gayrimenkul satışında KDV uygulaması ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasında Vergisel Yükümlülükler Rehberi 2014'te açıklanıyor. İşte gayrimenkul satışında KDV oranları...



Gayrimenkul satışında KDV oranları!

Gayrimenkul satışında KDV uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasında Vergisel Yükümlülükler Rehberi 2014'te açıklanıyor.


Rehberde verilen esaslara göre, gayrimenkullerin; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimlerinde ödenecek KDV oranları taşınmazın metrekaresine göre hesaplanıyor.


Katma Değer Vergisi Kanununun 1 inci maddesine göre gayrimenkullerin; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri; Bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışlar, KDV’nin konusuna giriyor.


Bu hükümler çerçevesinde, ticari nitelik taşımayan veya en az iki isteklinin katılımı suretiyle müzayede yoluyla yapılmayan taşınmaz satışları KDV’nin konusuna girmediğinden vergiye tabi bulunmamaktadır. 


KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir. 


Söz konusu Kararname eki (I) sayılı listenin 11 inci sırasında “Net alanı 150 m²ye kadar konut teslimleri” ibaresi yer almaktadır. Bu itibarla, KDV’ye tabi taşınmaz teslimlerinde KDV oranı, net alanı 150 m²yi aşmayan konutlar için (2007/13033 sayılı BKK’nın 1 inci maddesinin (6) numaralı fıkrasındaki hüküm saklı kalmak kaydıyla) %1, 150m²yi aşan konutlar ile m² sınırlaması olmaksızın diğer bütün taşınmazlar için %18 dir. Öte yandan, KDV Kanununun 17 nci maddesinin 4 numaralı fıkrasının; 


-(p) bendinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri,  


- (r) bendinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV den müstesnadır. Ancak, Kanunun 17/4-r maddesindeki istisna hükmü, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hissesi teslimleri için geçerli değildir. 


Ayrıca, 5904 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendi ile KDV Kanununun 17/4-k maddesinde yer alan “konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri” ibaresi madde metninden çıkarılmış; 5904 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle KDV Kanununa eklenen geçici 28 inci maddede de, “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (3/7/2009) önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerince üyelerine yapılan konut teslimleri KDV’den müstesnadır.” hükmüne yer verilmiştir. 




Kooperatifler KDV öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön