29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü temsilcileri Kıbrıs'ta buluşuyor!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri Kıbrıs'ta buluşuyor!

Gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren Sign of the City Awards (SOTCA) için geri sayım başladı. Projelerin ödüllendirileceği yarışma Kıbrıs’ta tanıtıldı.



Şehirlere iz bırakan mimari eserlerin yarıştığı gayrimenkul sektörünün en önemli yarışma platformu olarak gösterilen ‘Sign of the City Awards’ın (SOTCA) 6’ncısı Kıbrıs’ta gerçekleşiyor.

Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Bilge'nin haberine göre; KKTC’nin önde gelen şirketleri ve mimarları, bu yıl da projeleri ve eserleriyle iddialı olduklarını söyledi. 6 ana kategoride mimari eserlerin sergilendiği yarışmaya bu yıl İstanbul,  Ankara  ve İzmir, 3 büyük bölgenin ticaret odaları da destekliyor. 

2014 yılında başlayan ve geleneksel hale gelen bu yıl 6’ncısı gerçekleşen SOTCA’nın Girne toplantısına, etkinliğin proje ortağı Lineadecor Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ecemiş, Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Selim Gülmen, Hürriyet Gazetesi Reklam Başkan Yardımcısı Aykut Şahin ve Hürriyet Pazarlama Müdürü Serpil Akdeniz katılım gösterdi.

SEKTÖRE REKABET GELDİ

Zeynep Ecemiş Kıbrıslı mimar ve şirket yöneticilerine gerçekleştirdiği konuşmada, 1996 yılında mutfak sektörüne adım atan Lineadecor’un günümüzde Türkiye sınırlarını ise aşıp dünyanın önemli markaları arasına girdiğini ifade etti. 

Ecemiş, “Şirket hedeflerimizin başında gayrimenkul sektörü ve bu sektörü geliştirecek projeler yapmak yer alıyor. Hürriyet ailesinin başlattığı Sign of the City Awards projesinden çok memnunuz. SOTCA ödülleri sektörde rekabet ortamı doğuruyor ve firmaları daha iyi eserler ortaya çıkarmaya sevk ediyor. Başarılı yapılar, iç cephe elemanlarının daha bilinçli tercih edilmesine yol açıyor. Lineadecor markası sadece mutfak ya da mobilya değil, yüzde 50’si hizmet olan, planlama ve danışmanlıktan öte bir aşamaya ulaştı, sürecin bir parçası haline geldi” diye konuştu.

Hürriyet Gazetesi Reklam Başkan Yardımcısı Aykut Şahin, “SOTCA’nın başlangıç ve günümüze gelişimini özetlediği konuşmasında, gayrimenkul sektörüne sadece reklam veren olarak yaklaşmadıklarını vurguladı. Bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak Ankara, İstanbul ve  İzmir  ticaret odalarının da etkinlikte yer aldığına ve eserleri ödül alan firmaların, ayrı bir marka değeri kazandığına dikkat çeken Şahin, “Bu yıl da Kuzey Kıbrıs’tan çok sayıda firma ve eser bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

ÖNEMLİ BİR PLATFORM

Sign of the City Awards’ta gerçekleşen yenilikleri düzenlenen Hürriyet Pazarlama Müdürü Serpil Akdeniz ise 6 yıl gibi kısa bir süre içerisinde sektörel bir yarışmadan öteye geçip, binin üzerinde projenin değerlendirildiği, yüzden fazla projenin ise ödüllendirildiği bir platform olduğu hakkında konuştu.

Akdeniz, “Sektörün önde gelen şirketleri, proje ortağımız Lineadecor ve Emlak Konut katkılarıyla yanımızda. Ticaret odalarının katılımıyla daha da güçlendik. Çok ünlü isimlerin yer aldığı özel ve bağımsız bir jürimiz var ve süreci uluslararası tecrübeye sahip EY Türkiye firması denetliyor. Yarışma sürekli kendini yeniliyor. ‘Yenilikçi Yaratıcı Mimari Yaklaşım’ başlığı altında yetkin mimarların katılabileceği kategoride mimari projelerin yanı sıra kavram, düşünce ve model üreten mimarlar da ödüllendirilecek. Kategoriye mimarlar, tasarım süreci tamamlanmış, üretim aşamasına geçmiş veya beklemede olan projeleriyle katılabiliyor. Ayrıca yarışmaya son yıllarda öne çıkan ‘Yeşil Mahalle’ kategorisi ve proje aşamasındaki mimari eserleri de ekledik. Sign Of The City Awards 2019 ödül töreni, gayrimenkul sektörünün tamamını kapsayan, önemli bir platform olarak kabul edilen ve organizasyonunu Alkaş’ın gerçekleştirdiği RE360 Gayrimenkul Buluşması’nın kapanışında 11 Aralık’ta düzenlenecek” dedi.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ KIBRIS’TA BÜYÜYOR

Turizm ve üniversite adası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gayrimenkul sektörü, gün geçtikçe ülkenin ana sektörü oluyor. SOTCA’da bulunarak prestijli ödüllere talip olan Kıbrıslı firma yetkilileri ve mimarlar Ada ve sektör hakkında şunları söyledi:

Mimarlar önemli

Gayrimenkul sektörü hakkında açıklamalar yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell Teknoloji Kampüsü Mimarı Burak Türsoy: “Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul sektörü Annan planı döneminde gelişti. Emlak ya da inşaat şirketi, çok şirket hatırlıyorum yıldız gibi parlayan, ancak daha sonra da sönen. Maalesef şirketlerin ömürleri 5 yıl sürüyor. Başarılı bir mimari projeye yatırım yapmak istenildiği zaman her sektörde zorlanıyoruz. Bu nedenlerle yarışmada mimarlığa ayrı bir bölüm verilmesi çok ihtiyaç duyulan bir tercih olmuş” diye konuştu. 

Güney Kıbrıs’a göre fiyatlar ucuz

GMH Development sahibi Gizem Hüdaoğlu: “Herkesin bildiği gibi siyasi anlamda mülkiyeti de etkileyen Kıbrıs sorunu mevcut, ancak sonuçta bu sorun çözüldüğünde Ada Avrupa Birliği toprağı. Gayrimenkul fiyatları komşumuz Güney Kıbrıs’la karşılaştırdığımız zaman 3’te bir oranında daha düşük. Yatırım yapan ya da yapmak isteyenlere rahatlıkla söyleyebiliriz; Kıbrıs’ta bir tabir var, “Tutanın elinde kalır.” Fiyat farkı, uluslararası fuarlara katıldığımız zaman hemen göze çarpıyor” diye konuştu.

Değer kaybı olmuyor

Kıbrıs Development Pazarlama Direktörü Harper Özbirim: “KKTC’de gayrimenkul sektörü, döviz dalgalanmaları nedeniyle değer kaybından etkilenmiyor. En kötü zamanlarında bile değerini korudu. Gayrimenkul amortismanı dünya ortalamasının daha altında bir sürede 12-13 yılda tamamlanıyor. Ada iklimi ve Türkiye’nin büyük kentlerine havayoluyla kola ulaşım sektöre ilgiyi canlı tutuyor. Projelerimizde, doğaya ve çevreye uyumlu yapılara öncelik veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Güvenlik sorunu yok

Hazine Evler Emlak Acentesi sahibi Gözde Deniz Bilir: “Gayrimenkul sektöründe risk dünyanın her yerinde var, bu nedenle doğru yer ve kişilerden profesyonel destek almak çok önemli. Kıbrıs’ta yaşam çok güvenli, örneğin büyük kentlerde yaşanan güvenlik sorunları KKTC’de yaşanmıyor, otomobilinizi anahtarı üzerinde bırakıp, camı açık bırakıp markete gidebilirsiniz. Sakin ve huzurlu yaşamın adresi Kuzey Kıbrıs rahatlıkla diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
 


Geri Dön