26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörünün ana faaliyet alanı satış ve pazarlamadır!

Gayrimenkul sektörünün ana faaliyet alanı satış ve pazarlamadır!

GDR Danışmanlık Genel Müdürü Cüneyt Güder, gayrimenkul sektörünün ana faaliyet alanının satış ve pazarlama olduğunu söyledi. İşte Güder'in sektöre dair görüş ve düşünceleri...



GDR Danışmanlık Genel Müdürü Cüneyt Güder, gayrimenkul sektörüyle ilgili görüş ve düşünlerini paylaştı...


Mesleki görüş ve düşüncelerim;

Gayrimenkul sektörünün ana faaliyet alanı satış / pazarlama olup ileri seviye beceri, sistem ve takım çalışması gerektirmektedir.

Sektörü derinlemesine incelediğimde, büyüdüğünü görmekle beraber emlak pazarlama firmalarının pek çoğunun sistem, raporlama ve takım çalışmasından uzak olduğunu üzüntüyle gözlemlemekteyim.

Emlak pazarlama firması bünyesinde gerçekleştirilen münferit ve sistemsiz çalışma düzeni son derece olumsuz bir içerik oluşturmaktadır. Firma sahibinin rolü, çalışanlarına ofis ve masa sağlamaktan ileri gitmemektedir. Bu durumda olan firmalar, bırakın kalifiye eleman çalıştırmayı, çalıştıracak eleman dahi bulmakta zorlanmaktadırlar. Yaşanan bu olumsuz tekrarlar, zaman içinde firma sahibinde giderilemez yorgunluk ve çöküntüler meydana getirmekte, daha olumsuz örneklerde ise sektörden kopmalara kadar gittiği görülmektedir.

Maalesef gayrimenkul pazarlama sektörü, yaşanan bu olumsuzluklardan sebep yeteri kadar kalifiye satıcı yetiştirememekte ve sürekli kopmaların yaşanması sebebiylede olumsuz çevresel referanslar artmakta, sektöre olan ilgi ve talep de doğal olarak her geçen gün azaltmaktadır. Bugün büyük şehirlerde emlak pazarlaması yapan pek çok firma, ne denli büyük bir oluşumun içerisinde olduğunun farkında bile değil maalesef.

Size basit bir örnek vermek istiyorum;

Büyük şehirlerde emlak pazarlaması yapan orta ölçekli bir firmada yaklaşık 30 adet satılık gayrimenkul
pazarlaması yapılmaktadır. Ortalama bir gayrimenkulün pazarlama fiyatının 600 bin TL olduğu düşünülecek olursa, orta ölçekli bir emlak pazarlama firmasının 18 milyon TL değerinde pazarladığı bir mal hacmine sahip olduğunun farkında mısınız? ( Yaklaşık 5 milyon Amerikan doları )

Bu durumda emlak pazarlama firmasının maksimum hedeflediği kazanç miktarı yaklaşık ( alandan ve satandan toplamda % 6 komisyon ) 1 milyon TL’ dır. Bugün böylesine büyük bir mal hacmi, marka süper marketlerin ürün stoğunda dahi bulunmamaktadır.

Bu bilinçle, çeşitli zorluklarla, özveriyle ve inançla gayrimenkul sektörüne girmiş ve girmeyi düşünen emlak pazarlama firmalarını ve sahada emek veren, alın teri döken satıcı meslektaşlarımı sistemin önemine binaen bilinçlenmeye ve sistemli çalışmaya davet ediyorum.

Meslektaşınız,

C. Cüneyt Güder


Geri Dön