25 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımında Türkiye'yi en çok Mısır tercih etti! 

Gayrimenkul yatırımında Türkiye'yi en çok Mısır tercih etti! 

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımlarını mercek altına aldı. Mısır Türkiye genelinde, Irak ise İstanbul genelinde yarıtımda ilk sırada yer alıyor...



Gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule  bağlı hak ve faydaların değerlemesi hizmeti verme yetkisine sahip olan EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul edinimlerini inceledi. 

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2018 ile 2019 senelerinde Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını değerlendirdi. Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2018'de 6 milyon 534 bin 767 metrekare olan yabancıların gayrimenkul alımalrrı 2019'da 10 milyon 871 bin 131 metrekareye çıktı.

Konut satışı özelinde baktığımızda ise adet olarak, 2019'un Aralık sonundan itibaren Türkiye genelinde yabancılara, toplam 45 bin 483 tane konut satışı yapıldı. Bu rakamla, 2018'in aynı dönemine göre yüzde 14.7’lik bir artış yaşandı. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2018’de yüzde 2.9 iken, 2019'da bu oran yüzde 3.4'e kadar ulaştı.

GAYRİMENKULDE MISIR, KONUTTA IRAK İLK SIRADA

2019'da Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam konut satışında adet bazlı olarak; Irak ilk sırayı aldı. Irak’tan sonra İran, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan,  Afganistan, Kuveyt ve Almanya geliyor.

Gayrimenkul yatırımında Türkiye yi en çok Mısır tercih etti! 

2019 Yılı Konut Alımında Türkiye’yi Tercih Eden Ülkeler 

2019'da, yabancıların Türkiye genelindeki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımları incelediğinde ise,  ilk sırada Mısır bulunuyor. Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Ürdün’ün yerini alan Mısır’dan sonra, sırası ile Ürdün, Suudi Arabistan, İran, Irak, Katar, Yemen, Almanya, Filistin ve İngiltere geliyor.

YATIRIMDA İSTANBUL, MANİSA, KONYA İLK ÜÇTE 

İstanbul geneline bakıldığında 2018'de 14 bin 270 tane olan yabancıya konut satış adedi, 2019'da 20 bin 857’ye çıktı. Yabancıların konut alımında en çok tercih ettikleri şehir İstanbul olurken, İstanbul'u sırası ile Antalya, Ankara, Bursa, Yalova ve Sakarya takip etti.

Tüm gayrimenkul cinsinden alımlara baktığımızda ise toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2019'da yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği şehir İstanbul olarak belirlenirken, megakent İstanbul'dan sonra sırasıyla Manisa, Konya, Antalya, Muğla, Sakarya, Kocaeli, Afyonkarahisar, Edirne ve Karaman tercih edildi. Yabancıların vatandaşlık almak için gayrimenkul edinimlerinde ise toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında ilk sırada Konya yer alıyor. Konya'yı da sırası ile İstanbul, Afyonkarahisar, Manisa, Karaman, Bilecik, Bolu, Tekirdağ, Antalya ve Kocaeli izledi. 

Gayrimenkul yatırımında Türkiye yi en çok Mısır tercih etti! 

İSTANBUL’ DA IRAK 

Yatırım için İstanbul'u tercih eden ülkeler arasında ilk sırada Irak bulunuyor. Irak’ı, İran, Suudi Arabistan, Yemen, Afganistan, Ürdün, Katar, Libya, Azerbaycan ve Mısır takip etti.  Vatandaşlık alma sebebiyle İstanbul’da yapılan yatırım sıralamasında da Irak yine ilk sırada yer alıyor. Irak’tan sonra ise, İran, Afganistan, Yemen, Ürdün, Libya, Filistin, Mısır, Çin ve Almanya ülkeleri geliyor. 

İLÇE TERCİHLERİ, BÜYÜKÇEKMECE-BAŞAKŞEHİR-BEYLİKDÜZÜ 

2019'da toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında hem yatırım hem de vatandaşlık için İstanbul’daki gayrimenkul alımlarında ise Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, Silivri ilçeleri listenin ilk beşinde bulunuyor.

Yabancıların 2018 ve 2019'da tüm gayrimenkul çeşitleri bazında İstanbul’dan yaptıkları yatırımları incelediğimizde ise 2019'da, 2018 yılı aynı dönemine göre; toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında yüzde 59,6 artış, işlem sayısında da yüzde 44,2 oranında bir yükseliş tespit edildi. 

Gayrimenkul yatırımında Türkiye yi en çok Mısır tercih etti! 

Konut satışları 2020’de yükselecek 

2019'da yabancıya en çok konut satılan 10 şehir!

 


 


Geri Dön