19 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırımları artacak!

Gayrimenkul yatırımları artacak!

JLL EMEA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) Araştırmalar Direktörü James Brown, "Gayrimenkulde karlılık toparlanacak ve gelecek yıldan itibaren artmaya başlayacak, dolayısıyla yatırımlarda da yükseliş yaşanacak" dedi.



Gayrimenkul sektörüne yön veren tüm paydaşlar ile sektörün üst düzey yöneticilerinin bir araya geldiği, deneyim ve yeni trendlerin paylaşıldığı RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nın dördüncüsü online olarak başladı.

HSBC Bank Geleceğin Şehirleri ve Yeni Sektörler Küresel Başkanı Greg Clark, buluşmada açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; üç gün sürecek programın açılışında konuşma yapan Greg Clark, insan nüfusu arttıkça, kentlerin ağırlığının da artacağına vurgu yaparak, şehirlerin iyi organize edildiğinde, bağlantılar, teknoloji ve iş birliği olduğunda, kentleşme sürecinin iyi sonuçlar ortaya koyabildiğini belirtti. 

İnovasyon ekonomisinin artışında dijital platformların yeni iş modellerinde kullanımının söz konusu olduğunu belirten Clark, "Mobilite, mimari, planlama, altyapı, hizmetler, enerji, lojistik ve gayrimenkul sektörleri kent hizmetleri alanında değerlendiriliyor. Küresel olarak çok anlamlı. Bu sektörlerde teknolojiyle başlayan reformlar gerçekleşiyor. Bunlar kentleşmenin bir sonucu" açıklamasında bulundu. 

İnovasyonun, kentlerin ve ekonomilerin hızlı bir şekilde değişen ihtiyaçlarına hizmet sunması konusundaki önemine de değinen Clark, şöyle konuştu: 

"İstanbul da bu anlamda çok önemli. 3 bin 500 yıl boyunca hep önemli bir şehir olmuştur. İstanbul, farklı şekillerde ve formatlarda yeni ihtiyaçlara göre değişiyor. İstanbul, şu anda bir yolculukta. Bu yolculukta, altyapıda, taşıma kapasitesinde çok önemli iyileşmeler kaydediyor. Bunun yanı sıra beceri tabanlı yeni reformlar ve programlar da ilan edilecektir."

- "Fırsatlar merkezi İstanbul'un geleceği yüksek"

Greg Clark, İstanbul'un, fırsatlar merkezi olması sebebiyle nüfus artışının hızlı olduğunna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"İstanbul'un nüfusu çeşitli, genç ve geleceği yüksek. İstanbul, pek çok farklı stratejik projelerin yürütüldüğü yer olmuş. Bu sayede dünyaya açılan bir kapı ve koridor olmuş. İstanbul, ticaret, yetenek ve fikirlerin Avrupa ve Asya arasındaki geçişini sağlamış, aynı zamanda çok güçlü bir lojistik ve yetkinlik alanı var, bir bağlantı görevi görüyor dünyanın farklı bölgeleri açısından."

Koronavirüs salgınının verdiği zararların dışında değişimin öncüsü olduğunu belirten Clark, "Tedarik zincirini çeşitlendirmemiz, dijital teknolojileri daha iyi kullanmamız lazım. Tedarik zincirinde, tekrar lokalizasyon gündemi gerekiyor" diye konuştu. 

Clark, İstanbul'un, lojistik, ticaret ve dijital aktiviteler odak alanında rolünü güçlendirmek istediğine dikkat çekerek, "Finans sektöründe büyük bir oyuncu olmak istiyor. Turizmi daha akıllı ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. Kovid-19 sonrası dönemde, İstanbul'un, dünyaya açılan kapı olabilmesi ve istihdam yaratabilmesi için ekonominin çeşitlendirilmesi ve verimliliğin artırılması gibi alanlarda daha fazla inovasyona ve girişimciliğe, istihdama yaklaşması lazım." dedi. 

- "Lojistik ve gayrimenkul yatırımı devam edecek"

JLL EMEA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) Araştırmalar Direktörü James Brown, Kovid-19 salgını ile birlikte ekonomilerde yaşanan sıkıntılardan bahsederek, artık ekonomide açılıp-kapanma döngüsünün kırılması gerektiğini, aşının üretilmesinin bu konuda umut verdiğine dikkat çekti.

Brown, salgının ilk döneminde olumsuz anlamda ciddi şekilde etkilenen gayrimenkul sektörünün sonrasında toparladığına vurgu yaparak, "Son yıllarda artışı süren konut ve lojistik yatırımları pandeminin ilk aylarından sonra tekrar canlandı. Konut ve lojistik sektörü yatırımlarında yaşanan hızlanmanın devam edeceğini, 2021'de yoğun şekilde yaşanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

- "Avrupa'da düşük faiz oranları gayrimenkulü olumlu etkilemeye devam edecek"

James Brown, aşı haberleriyle birlikte yatırımcıların artık daha olumlu ve iyimser olduğunun altını çizerek, "Gayrimenkulde karlılık toparlanacak ve gelecek yıldan itibaren artmaya başlayacak, dolayısıyla yatırımlarda da yükseliş yaşanacak" açıklamasını yaptı.

Bu yıl gayrimenkul yatırımları açısından Avrupa piyasalarında çok fazla oynaklık gördüklerini ifade eden Brown, şöyle konuştu: 

"Bonolara baktığımızda kasım rakamları yüksek. Bunların olumlu dönüşleri 2021'de yaşanacaktır. Düşük faiz oranları gayrimenkul sektörünü olumlu etkilemeye devam edecek. Yine tahvillerdeki işlemlere baktığımızda uzun vadede olumlu gelişme bekliyoruz. Önemli fırsatlar var yatırımcılar için. Valotilitenin ve faizlerin düşük olduğu böyle bir ortamda düzeltilmiş risklerle birlikte yatırımlar uzun vadede artacak ve çekici olacak."

Brown, kurumsal gayrimenkul sektörünün Kovid-19 sonrası daha da güçleneceğini,  bu alandaki yatırımların da artarak devam edeceğini de dile getirdi. 

En çok gayrimenkul yatırımından memnunuz!


Geri Dön