26 / 04 / 2024

Gayrimenkuldeki yükseliş ABD'liyi zenginleştirdi

Gayrimenkuldeki yükseliş ABD'liyi zenginleştirdi

Menkul ve gayrimenkuldeki yükseliş, ABD'lileri 3 ayda 2 trilyon dolar zenginleştirdi



Amerika'da kriz nedeniyle ailesini bakıcıya bırakmaktansa kendisi bakmak isteyenler giderek artıyor. Yaşlı anne babaların yüzde 30'una çocuklarının göz kulak olduğu ABD'de ailelerin bakımına harcanan yıllık ortalama bedel ise 2 bin 400 dolar oluyor. Bu harcama en fazla beyaz eşya temini ve ilaç masrafları için yapılıyor. Alzheimer gibi hastalıkların hızla arttığı ülkede 'Sen gelirlerinin yönetimini bana bırak' diyen evlatlar da oldukça fazla. Öyle ki sırf bu alanda çalışan ve aileleri bunun gerekliliğine ikna eden danışmanların sayısı da bir hayli fazla. Krizin etkilerini yavaş yavaş azaltmaya başlamasıyla birlikte ABD'de varlık değerleri artık eğilimine girince Amerikalılar 2 trilyon dolar zenginleşti. Borsalardaki yükseliş hisseleri, hafif de olsa canlanan talep de gayrimenkul fiyatlarını yükseltmeye başlayınca, Amerikalılarda varlıkların toplam değeri bu yılın ilk üç ayına oranla artış gösterdi.

İki yılda ilk yükseliş
Krizin başlangıcı olan 2007 yılından bu yana bir türlü böyle bir tablo yakalayamayan ABD'de servetlerin toplamı 53.1 trilyon doları buluyor. Buna karşın, işsizliğin yüzde 9.7'lere ulaştığı ülkede, bu zenginlik herkesi eşit sevindirmiyor. Bu da Amerika'da nüfusun sadece yarısının hisselere yatırım yapıyor olmasından kaynaklanıyor.

Değer hala geride
Buna karşın ABD nüfusunun üçte ikisinin ev sahibi olduğu düşünüldüğünde, gayrimenkul değerlerindeki artış ülkeyi rahatlatıyor. 2006 yılından bu yana ilk kez yükselen gayrimenkul değeri 18.3 trilyon doları buluyor. Ancak Amerikalıların eski günleri henüz yakın değil. 2007 başındaki tutar hala bugünün yüzde 18.7 üzerinde. 2006 sonunda sadece gayrimenkullerin değerinin 22 trilyon dolar ettiği ifade ediliyor.


Geri Dön