23 / 04 / 2024

Gayrimenkullerin değerini sadece eksperler belirleyecek!

Gayrimenkullerin değerini sadece eksperler belirleyecek!

Bilirkişilik Kanun Taslağı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak TBMM’ye sevk edildi. Taslak ile ülkemizin en önemli konularından biri olan bilirkişilikle ilgili birçok yeni düzenleme yapılıyor ve bilirkişilik müessesine kurumsal bir çerçeve getiriliyor



Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Bilirkişilik Kanun Taslağı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak TBMM’ye sevk edildi. Taslak ile ülkemizin en önemli konularından biri olan bilirkişilikle ilgili birçok yeni düzenleme yapılıyor ve bilirkişilik müessesine kurumsal bir çerçeve getiriliyor. Düzenlemeyle Bilirkişilik Danışma Kurulu oluşturulurken, bölgesel olarak bilirkişilik süreçlerinde aktif görev yapacak Bilirkişilik Bölge Kurullarının kurulması da öngörülüyor.  


Değerlemeye uluslararası standartlar geliyor

Taslak incelendiğinde, bilirkişilikle ilgili diğer bazı Kanunlarda da değişiklikler yapılmasının gündemde olduğu görülüyor. Bu değişikliklerin önemli bir kısmı gayrimenkul uygulamalarını ve gayrimenkul sahiplerini ilgilendiriyor. Çünkü ülkemizdeki bilirkişilik sorunları arasında en önemli alanlardan biri gayrimenkuldür. Özellikle gayrimenkullerin kamulaştırılmasında doğru değer tespiti yapılamamasından kaynaklanan tartışmalar ve itirazlar nedeniyle konu adeta kanayan bir yaradır. Hükümetin son düzenlemesi ise bu alanda son derece önemli bir reformdur. Tasarı ile kamulaştırma bilirkişiliklerinde Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği TDUB tarafından belirlenecek ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görülecek uluslararası gayrimenkul değerleme standartları kullanılacaktır. 


Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’in toplantısında “Bilirkişilik sisteminin yeniden yapılandırılmasını ele aldıklarını, yeni düzenlemeyle bilirkişilik sisteminin bir ekspertiz sistemine kavuşturulacağını" ifade etti. Öncelikle hükümetin bu vizyonunu, konuya “değerleme” yani “ekspertiz” ekseninden bakmasını takdirle karşılıyoruz. Düzenlemenin gayrimenkul cephesinde, hak sahipliğinin en doğru şekilde yapılmasının sağlanması için büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz. Düzenleme ile önemli bir görev ve sorumluluk alan kesimlerden biri de Birliğimiz TDUB'un üyesi değerleme uzmanları. 


Türkiye'nin her köşesinde her gün binlerce lisanslı, eğitimli, donanımlı, tecrübeli uzmanlarımız, eksperlerimiz gayrimenkullere değer biçiyor. Sektörümüz bir yılda yaklaşık 6,5 milyon adet tekil gayrimenkulün değerinin inceliyor, yılda en az 1,5 milyon adet gayrimenkul değerleme raporu üretiyor. Böyle bir deneyimden disiplinli, değerleme standartlarına kavuşmuş, üstelik bu standartları en üst düzeyde uluslararası ölçekte belirlemiş bir mesleğin tecrübesinden kamulaştırma bilirkişiliğinde de yararlanılması son derece önemli. 


Kamulaştırmada ekspertiz dönemi başlıyor

Tasarı ile Kamulaştırma Kanununda yapılması planlanan değişikliklerin birinde, kamulaştırmaya konu olan gayrimenkullerin cins ve niteliğine göre en az üç kişilik bilirkişi kurulunun oluşturulması zorunlu tutuluyor. Tasarıya göre 3 bilirkişiden en az birinin "TDUB üyesi değerleme uzmanı” olması şartı getiriliyor. Böyle bir düzenleme, asıl mesleği gayrimenkulleri değerlemek olan, bu alanda yıllara dayanan tecrübeleri olan uzmanlarımızı bilirkişilik sistemine kazandıracak, daha doğru değer tespiti ile hak sahiplerinin haklarının çok daha etkin şekilde korunması sağlanacaktır. 


Bunlara ek olarak, bu düzenleme sayesinde de sektörümüze, kamulaştırma bilirkişiliği kapsamında değerlemek üzere yüzbinlerce gayrimenkulün değer tespiti işinin kazandırılacağını bekliyoruz. Kuşkusuz bu çok önemli reform bir yandan ülkemizdeki hak sahiplerinin haklarının korunmasında büyük bir iyileştirme sağlarken aynı zamanda da sektörümüzün iş hacmini ve önemini de önemli ölçüde artıracaktır. 


ATürkiye Değerleme Uzmanları Birliği

TDUB Genel Başkanı

Bekir Yener Yıldırım


Geri Dön