29 / 03 / 2024

Enerji kimlik belgesi konutların değerini belirleyecek!

Enerji kimlik belgesi konutların değerini belirleyecek!

Enerji tasarrufu kapsamında binalara 2 Mayıs 2017’ye kadar enerji kimlik belgesi alınması zorunlu olacak. Bu tarihten itibaren tapu işlemleri bu belge ile yapılacak. Belge, ev alırken, satarken ve kiralarken de konutların değerini belirleyecek.



Binaları, enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ve sera gazı salımı düzeylerine göre derecelendiren ve mevcut yapılarda 2 Mayıs 2017'ye kadar alınması zorunluluğu bulunan enerji kimlik belgesi, satılık veya kiralık evlerin değerini de etkileyecek.Türkiye'de yalıtımda önde gelen şirketlerden GNYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney, enerji kimlik belgesi uygulamasına ilişkin GNYAPI olarak sekiz yıldır binaların enerji verimliliğine dönük çalışmalar sürdürdüklerini belirterek, bunun dört yılında bizzat enerji kimlik belgesi ile ilgili danışmanlık hizmetleri verdiklerini anlattı. Güney, “Ortalama 55 bin konutta binaları enerji verimli hale getirip tasarruf sağladık, bu yıl için 10 bin konutta yine enerji verimliliğini artırmaya dönük olarak hedeflenen bir çalışmamız bulunmakta” dedi.


Enerji kimlik belgesi konutların değerini belirleyecek!


TAPUDA İŞLEMLER BU BELGEYLE YAPILACAK

Enerji performans yönetmeliği doğrultusunda mevcut binalarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Güney, şunları söyledi: “Artık ev alırken, satarken veya kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil, enerji kimlik belgesinin değerine bakarak hareket edeceğiz. Tapuda işlemler artık bu belgeyle beraber yapılacak. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren bu belge aynı zamanda sınıfını da belirleyecek. Daha yüksek sınıftaki bir daire için daha fazla ödemeye razı olacağız. Devlet bunlarla ilgili teşvikler öngörüyor. Enerji kimlik belgesinde yüksek sınıfta yer alan binalara çeşitli indirimler verilerek teşvik yoluna gidilecek.”

Maliyetler 2 yılda geri kazanılacak

Enerji verimliliğinin sağlanması için binada enerji kaybının yaşandığı noktaların belirlenip ne tür revizyonlar yapılarak kaybın azaltılabileceğine veya durdurulabileceğine bakılması gerektiğini vurgulayan Güney, şunları kaydetti:”GNYAPI olarak termal kamera çekimleriyle binaların ısı kayıp noktalarını tespit edip, gereksinimlere ilişkin detaylı raporlar sunuyor, bunlarla ilgili doğru çözümler önererek binaları verimli hale getiriyoruz. Yaşadığımız konutlarda ısı yalıtımın ideal bir şekilde uygulanması ile enerji tüketimi ve doğalgaz faturalarında yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf elde edilebilir. Bunu yaparken ilk başta bir maliyete katlanıyoruz, ama öbür taraftan da bu katlanmış olduğumuz maliyet sağlamış olduğumuz enerji tasarrufu ile beraber bizim cebimize geri dönüyor. Bu amaçla yatırılan bedel, sağlanan tasarrufla 1-2 yıl içinde karşılanıp sonrasındaysa kazandıran yatırıma dönüşür” Güney, enerji kimlik belgesinde istenilen enerji sınıfına ulaşmak için mantolama ve diğer yalıtım uygulamalarının belirli kriterlere uygun yapılması gerektiğinin de altını çizdi.


Yeni Şafak


Haber Güneş Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


BİNALARI, enerji kullanımı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ve sera gazı salımı düzeylerine göre derecelendiren ve mevcut yapılarda 2 Mayıs 2017'ye kadar alınması zorunluluğu bulunan enerji kimlik belgesi, satılık veya kiralık evlerin değerini de etkileyecek. Yalıtım şirketi GNYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güney uygulamayı şöyle anlattı: 

SINIF BELİRLENECEK 

"Artık ev alırken, satarken veya kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil, enerji kimlik belgesine de bakarak hareket edeceğiz. Tapu işlemleri artık bu belgeyle yapılacak. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren bu belge aynı zamanda sınıfını da belirleyecek. Daha yüksek sınıftaki bir daire için daha fazla ödemeye razı olacağız. Devlet bunlarla ilgili teşvikler öngörüyor." 


Güneş Gazetesi


Geri Dön