25 / 04 / 2024

Gazi Üniversitesi'nde mühendis adaylarına nükleer santral dersi verildi!

Gazi Üniversitesi'nde mühendis adaylarına nükleer santral dersi verildi!

Mühendis adaylarına nükleer santral dersi Gazi Üniversitesi Yapı Topluluğu tarafından (GÜYAP) Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen ve 3 gün süren buluşmanın bir bölümü de nükleer enerjiye ayrıldı...



Gazi Üniversitesi Yapı Topluluğu tarafından (GÜYAP) Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen ve 3 gün süren buluşmanın bir bölümü de nükleer enerjiye ayrıldı. Buluşmanın bu bölümünde konuşan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında inşaatın geldiğini belirterek "Günümüzde Türk inşaat şirketleri bazı ülkeleri neredeyse yeniden inşa ediyor." dedi. 


Kasumov, Türk inşaat sektörünün 2013 yılında bedeli 31,3 milyar dolar olan 374 proje gerçekleştirdiğini ifade ederek 2023 yılı için bu rakamın 100 milyar dolar olarak hedeflendiğini anlattı. Öğrencilere, "sizleri şimdiden kutluyorum çünkü bu hedefi sizler gerçekleştireceksiniz" diye seslenen Kasumov, 2023 yılında 100 milyar dolarlık hedefin yakalanmasında 20 milyar dolarlık katkısı bulunacak Akkuyu NGS'nin önemine dikkati çekti. 


Akkuyu NGS inşaatının yaklaşık yüzde 80'inin Türk firmalarınca yapılacağını hatırlatan Kasumov, "Okulunuzu başarıyla bitirip inşaat mühendisi olduğunuz zaman sizler de bu firmalarda çalışacaksınız ve Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımında hem görev alacaksınız. Ayrıca bir tarihe de tanıklık edeceksiniz." diye konuştu. 


NÜKLEER TEKNOLOJİ TRANSFERİ 


Rauf Kasumov, nükleer santral için teknoloji transferinin önemine de işaret ederek Akkuyu için her yıl 100 öğrenciyi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Moskova MEPhİ'ye burslu ve iş garantili eğitim için gönderdiklerini hatırlattı. 2023 yılına kadar 600 öğrencinin Moskova'da nükleer mühendislik eğitimi alacağını bildiren Kasumov, bu öğrencilerin tamamının Akkuyu NGS'de görevlendirileceğini söyledi. 


"72 SANTRAL YAPIM AŞAMASINDA" 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç da öğrencilere dünyada nükleer santrallerin kullanımı ve sayılarına ilişkin bilgiler verdi. Türkiye'nin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nu (TAEK) 1957 yılında kurduğunu hatırlatan Yamaç aradan geçen yarım yüz yıla yakın sürede bir türlü santral kurulamadığını söyledi. Dünyada 435 nükleer santralin elektrik ürettiği bilgisini veren Yamaç, 72 santralin de inşaat halinde olduğunu bildirdi. 


Dünyada en çok nükleer santrale sahip ülkenin ABD olduğunu ve 4 santral inşaatının da devam ettiğini anımsatan Yamaç, "Nükleer santrallerin tarım ve turizmi olumsuz etkilediği sıkça dile getiriliyor. 

Bu kesinlikle doğru değil. 100 santrali bulunan ABD, dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçısı. 

Fransa'da daha ilginç bir durum var; nükleer santraller hem yaşam merkezleri hem de tarımsal alanlarla iç içe. Paris'e sadece 75 km uzaklıkta nükleer santraller var. Dünya Mirası listesine girmiş Louir Nehri'nin üzerinde kurulu 14 adet santral var. Londra, Paris ve Madrid... Dünyanın en önemli turizm kentleri ve hepsinde nükleer santraller var" açıklamasında bulundu. 


Çernobil ve Fukuşima kazalarından sonra nükleer santrallerde güvenlik konusunun tekrar gözden geçirildiğini bildiren Yamaç, petrol, doğal gaz ve kömür zengini ülkelerde de nükleer santral bulunmasına dikkati çekti. 


Nüfusu İstanbul'dan az ülkelerde 45 nükleer santral bulunduğuna işaret eden Yamaç, bütün gelişmiş ülkelerde nükleer santral bulunduğunu anlattı. 


7.2 MİLYAR DOLARTASARRUF Necati Yamaç, Türkiye'nin enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu ve yılda 60 milyar dolar ödediğini belirterek, "Artan elektrik enerjisi talebi göz önüne alındığında nükleer santraller Türkiye için bir zarurettir." dedi. 


Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrali'nin devrede olması halinde Türkiye'nin daha az doğal gaza ihtiyaç duyacağını ve yıllık 7, 2 milyar dolar tasarruf edeceğini kaydeden Yamaç, nükleer santrallerin yıllık yakıt maliyetinin 720 milyon dolar olduğunu ifade etti. 


Türk firmalarının yeterlilik ve kapasitelerini belirlemek için bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yamaç, Türk firmalarının hem Türkiye hem de yurt dışındaki nükleer santral inşaatlarında tedarikçi olarak görev almalarını sağlayacaklarını bildirdi. Yamaç, öğrencilerin bu firmalarda iş bulacaklarını hatırlatarak, Rusya'da Akkuyu'nun referansı olan Novovorenej-2 Nükleer Santrali'ni mutlaka ziyaret etmelerini istedi. 


40 YILLIK NÜKLEERCİ 


Enerji Bakanlığı'nın nükleer enerji ile ilgili bölümlerinde 40 yıl çalıştıktan sonra Akkuyu NGS Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi'nde görev alan Lütfı Sancı da Akkuyu Sahası'nda 1976 yılından buyana yürütülen çalışmaları anlattı. 


Akkuyu NGS'nin dünyanın en gelişmiş ve en güvenli santrali olacağını belirten Sancı, santralin güvenlik sistemine ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Akkuyu bölgesinin Türkiye'nin en az deprem riski taşıyan bölgesi olduğunu belirten Sancı, atık yakıtlar ve diğer nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceği anlattı. Nükleer santrallerle ilgili pek çok yanlış bilgi verildiğini kaydeden Sancı, bütün gelişmiş ülkelerde nükleer santraller bulunduğunu, bu ülkelerin kalkınmasının temelinde de bu santrallerin görev aldığını söyledi. Sancı, öğrencilere seslenirken, "Türkiye'nin nükleer enerji alanında kalifiye elemanı ihtiyacı var. Her duyduğunuza inanmayın. 


Mutlaka araştırın. Artık elinizin altında internet gibi bir imkan var." diye konuştu. Sancı, güvenlik tedbirleri hakkında bilgi verirken, 10 bin yılda bir olması muhtemel olayların bile göz önünde tutulduğunu belirtti.


Ankara İlke Gazetesi 


Geri Dön