25 / 04 / 2024

Gaziantep'teki Kamil Ocak Stadı'nın yerine cami yapılacak!

Gaziantep'teki Kamil Ocak Stadı'nın yerine cami yapılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kamil Ocak'ın yerine cami yapılacak' açıklamasının ardından büyükşehir belediyesi de bölgenin 5 bin metrekaresine cami yapılmasının düşünüldüğünü resmen açıkladı.



Açıklamada Kamil Ocak'ın yeri, Demokrasi Meydanı ve Bedesten AVM'nin yerinin toplamda 75 bin metrekareye ulaştığı ve bu alanların bütünün kapsayacak bir tasarım çalışması yapılacağı kaydedildi. 


Açıklamada "Meydan ana fikri doğrultusunda, 5 bin metrekarelik bölümüne Meydan Camii Alanı düzenlenmesi proje içerisinde düşünülmektedir" denildi.

 

YENİ STAT BİTİNCE YIKIM BAŞLAYACAK 


Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle; "Demokrasi Meydanı'nın kuzeyinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mülkiyetindeki yaklaşık 45.000 m2 alana sahip olan Kamil Ocak Stadyumu, Beylerbeyi Mahallesi'nde yapımı devam eden maliyeti 120 milyon TL olan yeni stadyumun hizmete girmesiyle yıkılacaktır. 


TOKİ'NİN PLANLARI KABUL EDİLMEDİ 


TOKİ tarafından konut+ticaret alanı olarak önerilen plan taslağı bu alana yaklaşık 135 bin metrekare ilave inşaat, yapı, nüfus ve ulaşım yoğunluğu getirecek olması nedenleriyle yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kabul edilmemiştir. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dönemindeki yoğun gayretleri neticesinde de  TOKİ  tarafından hazırlanan plan taslağı iptal edilerek geri çekilmiştir. Sonrasında TOKİ tarafından hazırlanan diğer plan değişikliği taslakları da Belediyemiz tarafından kabul görmemiştir. 


Yıkılacak olan Kamil Ocak Stadyumu güneyindeki Demokrasi Meydanı ve yıkılan Bedesten Alışveriş Merkezi ile birlikte toplamda yaklaşık 75 bin metrekare alan büyüklüğüne sahip olacaktır. Kent merkezi ile bütünlük oluşturan bu alan üzerinde "Nasıl bir kent meydanı görmek istiyoruz" ana fikri ile Büyükşehir Belediyemiz ve Mimarlar Odası işbirliği ile Mimarlık Fakültesi öğrencileri arasında Kamil Ocak Stadyumu Fikir Proje Çalıştayı düzenlenmiştir. 


5 BİN METREKARELİK MEYDAN CAMI 


Bu tasarımlar da dikkate alınarak Büyükşehir Belediyemizin çok hassas olarak üzerinde dunduğu Kamil Ocak Stadyumu, Demokrasi Meydanı ve Belediyemizce kamulaştırılarak yıkılan Alışveriş Merkezi alanlan bütününde yaşayan bir meydan öncelikli yeni bir tasarım çalışması düşünülmektedir. 


Bu çalışma kapsamında meydan ile bütünleşecek, meydana kimlik ve fonksiyon kazandıracak ve Gaziantep'in tarihi dokusuyla uyumlu olacak şekilde 75 bin metrekare alanın, meydan ana fikri doğrultusunda, 5 bin metrekarelik bölümüne Meydan Camii Alanı düzenlenmesi proje içerisinde düşünülmektedir" 


Gaziantep Telgraf


Geri Dön