26 / 04 / 2024

Gazze'de İnsana Layık Ev projesiyle 12 evin tadilatı yapıldı!

Gazze'de İnsana Layık Ev projesiyle 12 evin tadilatı yapıldı!

Türk Kızılay ve Gazze Destek Derneğinin yürüttüğü ortak projeyle 12 aile, onarılarak yenilenen konutlarına kavuştu.



Abluka altında olan Gazze Şeridi’nde Türk Kızılay ile Gazze Destek Derneğinin (GDD) ortaklaşa yürüttüğü "İnsana Layık Ev" projesiyle tadilatı gerçekleştirilen 12 ev, sahiplerine teslim edildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Gazze'nin güneyinde yer alan Refah şehrinde yaşayan 5 kişilik Suveyid ailesinin tek göz odalı, çatısı tenekeden derme çatma evi, "İnsana Layık Ev" projesiyle 3 odalı yaşanabilir bir yer durumunu aldı.

Yeni yuvasına yerleşen 42 yaşındaki Meyyade Suveyid, mutluluğunu “Böyle bir eve sahip olmak bizim için bir hayaldi.” sözleriyle dile getirdi.

Suveyid, tek odada 5 kişinin yaşadığı zamanlarda çektiği sıkıntıları şu sözlerle anlattı:

“Kışın çatıdan yağmur akar, gece çocuklar uyurken ıslanmasın diye yataklarının yerlerini değiştirirdim. Sağanak olur da çocuklar boğulur diye yaşadığım endişeden kış geceleri uyuyamazdım. Elbiseler gibi mobilyaların da hepsi ıslanırdı. Yaz geldiğinde ise sıcaktan bu kez kan ter içinde kalırdı çocuklar. Ders çalışamazlardı.”

Ailesine kendisinden başka bakacak kimse olmadığını söyleyen Suveyid, sadece Gazze'deki Sosyal Kalkınma Bakanlığından 3 ayda bir 750 şekel (214 dolar) yardım aldığını söyledi.

Yaşadıkları maddi sıkıntılara rağmen güvenlik içinde olduklarını dile getiren Suveyid, ailesine bu olanağı sağlayan Türk Kızılay ve Türk sivil toplum kuruluşu GDD'ye şükranlarını sundu.

İnsan onuruna yakışır iskan

Türk Kızılay Filistin Delegasyonu Başkanı Yiğit Olçay, Gazze’de yürüttükleri projeye ilişkin şöyle konuştu:

“Bugün 2020 yılının başında başlamış olduğumuz ev tadilat projemizi tamamlamış bulunmaktayız. Proje kapsamında 12 evin tadilatı neredeyse sıfırdan yapılarak ihtiyaç sahiplerine iyi şartlar altında yaşayabilecekleri bir ev teslim etmiş olduk. Bağışçılarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

Olçay, Türk Kızılayın projesinin GDD tarafından uygulandığını belirtti. GDD Temsilcisi Hani Süreyya ise projenin maliyetinin yaklaşık olarak 100 bin dolar olduğunu ve Suveyid ailesinin evinin tamamen yıkıldıktan sonra yeniden inşa edildiğini belirtti.

Süreyya, Filistin halkına verdikleri destekten dolayı Türk halkına teşekkürlerini sundu. Gazze Destek Derneği, 2014 yılından bu yana Gazze’de sağlık, eğitim ve kalkınma alanlarında insani yardım çalışmaları yapıyor. GDD, Gazze ofisini de 2017 yılında açmıştı.
 


Geri Dön