25 / 04 / 2024

Mersin'de ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldı!

Mersin'de ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldı!

Mersin'de geçtiğimiz yıl ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldığı bildirildi. Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yaban hayatına yardımcı olmak ve doğal dengenin devamlılığını sağlamak için planlamalar yaptıklarını belirtti...




Mersin'de geçtiğimiz yıl ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldığı bildirildi. 


Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yaban hayatına yardımcı olmak ve doğal dengenin devamlılığını sağlamak için planlamalar yaptıklarını belirtti. Orman zararlıları ile biyolojik mücadeleye önem verdiklerini anlatan Baca, zararlılarla mücadele için böcekçil kuşların çoğalmasının önemine işaret etti. Kuşların çoğalması için yaptıkları yuvaların yeterli olmayacağını düşünerek yapay can suyu havuzlarına da ihtiyaç olduğunu aktaran Baca, bu nedenle 2013 yılında 8 işletme müdürlüğünde 96 can suyu havuzu yaptıklarını kaydetti. 


Küçük olan can suyu havuzlarının tabanının su geçirmez malzemelerden oluştuğunu anlatan Baca, havuzlara zaman zaman su ilave edilebildiğini ifade etti.


Yapay su havuzlarından kuşların yanı sıra böcekler, sincap, tavşan, geyik gibi canlılar ile ormanlarda yaşayan evcil hayvanların da yararlandığını vurgulayan Baca şöyle devam etti: "Özellikle sıcak yaz günlerinde suyun bulunmadığı yerlerde kuşların su ihtiyacını karşılamaları ve bulundukları yerlerde çoğalmalarını sağlamaktadır. Bilindiği gibi kuşlar çok fazla enerji harcadığından çok fazla besine ihtiyaç duyarlar. Bir kuş yaklaşık kendi ağırlığının üç katı kadar besin tüketebilir. Bu besinlerde genelde zararlı böceklerden oluşuyor. Can suyu havuzları orman zararlılarıyla biyolojik mücadelenin en önemli bir parçası."


  

Pirsus Haber



Geri Dön