25 / 04 / 2024

Gazze'nin imarı için grup oluşturuldu!

Gazze'nin imarı için grup oluşturuldu!

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA ), BM Kalkınma Programı ( UNDP ) ile ortaklaşa Gazze'nin Yeniden İmarı Grubu'nu oluşturduğu bildirildi.



Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA), BM Kalkınma Programı (UNDP) ile ortaklaşa Gazze'nin Yeniden İmarı Grubu'nu oluşturduğu bildirildi.


UNRWA Operasyonlar Direktörü Bo Schack, kuruluşun Gazze'deki merkez binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'deki imar sorunlarına çözüm getirebilmek için UNRWA ve UNDP'nin başkanlığında Gazze'nin Yeniden İmarı Grubu'nun oluşturulduğunu, BM ajansları, uluslararası ve sivil kuruluşları bünyesinde barındıracak grubun, Filistin uzlaşı hükümetinin yeniden imar çalışmalarına destek sağlayacağını söyledi. 


UNRWA'nın şu ana kadar sadece bir aileye ev verdiğini, 10 evin inşasının da kısmen tamamlandığını söyleyen Schack, kuruluşun sadece 2 bin evin inşasına yetecek mali bütçeye sahip olduğunu ifade etti. 


Schack, gerekli finansmanın sağlanamaması nedeniyle, 7 bin 200 aileye imar, 9 bin aileye de kira yardımı yapılamadığına işaret etti.


İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kalmıştı.


Bazı Arap ülkeleri Ekim 2014'te Gazze'ye yarısı yeniden imar çalışmalarına yarısı da Filistinlilerin ihtiyaçlarına tahsis edilmek üzere 5,4 milyar dolar yardım vaadinde bulunmuştu.


AA


Geri Dön