18 / 04 / 2024

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı emlak fiyatlarını uçurdu!

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı emlak fiyatlarını uçurdu!

76 kilometre uzunluğundaki Gebze-Halkalı tren hattı açıldı. Hat, konut fiyatlarını da etkiledi. İstasyon bulunan ilçelerde fiyatlar yüzde 100’ü aşan oranda artış gösterdi..



Geçtiğimiz Mart ayında açılışı yapılan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı gayrimenkul sektörünü de hareketlendirdi. Gebze-Halkalı tren hattı, eskiden 185 dakika olan 76 kilometrelik Gebze-Halkalı arasındaki yolu 115 dakikaya indirirdi ve yakın noktada bulunan konutların hem kiraları hem de satış fiyatları arttı. Gayrimenkul değerleme şirketi TSKB tek tek ilçelerdeki fiyat değişimini inceledi. 2013'ten bu bugüne kadar olan değişime bakılan Avrupa Yakası'nda yüzde 68 ile yüzde 199 arasında fiyatlar arttı. Anadolu Yakasın'daki fiyat artışı da yüzde 134’de kadar yükseldi.

AVRUPA YAKASI ÖNDE

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; 6 yılda 2. el konutlarda fiyatlar Avrupa ve Anadolu Yakası'nda şu şekilde arttı;

Yeşilköy’de yüzde 199
Küçükçekmece Cennet’te yüzde 186
Halkalı’da yüzde 122 
Üsküdar’da yüzde 134
Göztepe’de yüzde 104
Erenköy’de yüzde 103
Gebze’de yüzde 119 

Anadolu Yakası'nda kimi bölgelerde ise son yıllarda fiyatların beklenen kadar artmadığı hatta gerilediğini görlüyor. 2016-2019 yıllarına bakıldığında değer artışları ilk 3 yıla göre geride kalıyor. Bostancı’da 3 yılda fiyatlar yüzde 12 gerilerken, Üsküdar’daki gerileme yüzde 20’yi buluyor. Gayrimenkul değerleme uzmanlarına göre lüks konut arzının bu bölgelerde artması fiyat düşüşlerinde etkili oldu.

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı emlak fiyatlarını uçurdu!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, banliyö hattının gayrimenkul fiyatlarına etkisini değerlendirdi. Özellikle şehrin gelişim çeperlerinde fiyat artışında projenin etkisinin daha net olduğunu ifade eden Maya, "Kentin en uzak noktalarından kent merkezine ulaşım sağlayan projelerde değer artışının çeperlerde daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Bunun temel sebebinin başında çeperlerdeki konut fiyatlarının daha ulaşılabilir mertebelerde olması. Hattın hayata geçmesiyle Anadolu yakasında transfer noktası olan Tuzla’da gayrimenkul fiyatlarının en fazla etkilendiği bölge olduğunu söyleyebiliriz. Üsküdar’da da değer artışı diğer bölgelere göre öne çıkıyor. Avrupa yakasında Halkalı bölgesinin projeden daha çok etkilendiği anlaşılıyor. Tabii kent merkezine yaklaştıkça değer değişim etkilerini tek bir hatta ya da tek bir projeye bağlamak doğru bir yaklaşım olmaz" şeklinde konuştu. 

6 YIL SONRA AÇILDI

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 1969’dan bu yana hizmet veren banliyö tren hattı, 19 Haziran 2013’te yapılan son seferinin ardından hizmete kapatılmıştı. Eş zamanlı olarak Zeytinburnu-Halkalı arasında da çalışmalar için start verilmişti. Marmaray’la entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları başladı. 12 Mart tarihinde Gebze Halkalı Tren Hattı’nın açılışı yapıldı.

EN UCUZ EVLER NEREDE?

Halkalı-Gebze hattında Halkalı ve Mustafa Kemal istasyonlarına yakın çevrede metrekaresi 3 bin 450 TL'ye ev bulmak mümkün. Anadolu Yakası'nda seçenek daha fazla. Tuzla’da metrekare fiyatı 3 bin 200 TL, Gebze’de 2 bin 375 TL, Osmangazi’de 2 bin 238 TL, İçmeler’de 2 bin 900 TL, Güzelyalı’da 2 bin 700 TL, Yatırımın kendini kaç yılda amorti ettğine baktığımızda en avantajlı bölgelerden Halkalı’da amortisman süresi 18 yıl, Mustafa Kemal’de 19 yıl.

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı emlak fiyatlarını uçurdu!

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı emlak fiyatlarını uçurdu!


Geri Dön